Πανωτόκια PDF Εκτύπωση E-mail

17/6/2003

Ε θ ε λ ο τ υ φ λ ε ί η Κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι έλυσε το χρονίζον πρόβλημα των υπέρογκων ληξιπροθέσμων χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τα Πιστωτικά Ιδρύματα από ανατοκισμούς τόκων ανά χρονικά διαστήματα μικρότερα του έτους. Προσποιείται άγνοια της έκτασης και της οξύτητας του προβλήματος, που συνεχίζει να απειλεί ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, που αποκτήθηκαν με ιδρώτα πολύ και θυσίες ανυπολόγιστες. Π ρ ο κ α λ ε ί ανεπίτρεπτα τον ελληνικό λαό, που γνωρίζει την αλήθεια, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας με τη διατυμπανιζόμενη θέση του ότι για την Κυβέρνηση έληξε το ζήτημα των πανωτοκίων και δεν θα επαναφερθεί πλέον. Μαρτυρεί απαράδεκτη ανευθυνότητα η εμμονή σ’ αυτή τη θέση μετά τις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης που έκριναν αντισυνταγματικές διατάξεις των νόμων πίσω από τους οποίους οχυρώνεται η Κυβέρνηση ή έκριναν παράνομες ως καταχρηστικές συμβάσεις στις οποίες συνομολογούνται τα ‘’πανωτόκια’’.

Είναι προφανές ότι με τη στάση της αυτή η Κυβέρνηση δεν θέλει να ομολογήσει τις ευθύνες της για τη μη λύση του προβλήματος παρά τους τέσσερις νόμους που ψηφίσθηκαν και δεν θέλησε να το λύσει διότι στη σύγκρουση αυτή των συμφερόντων των Τραπεζών με τους οφειλέτες τους τάχθηκε στο πλευρό των Τραπεζών, αδιαφορώντας για το ενδεχόμενα παράνομο των δικαιωμάτων τους. Γι’ αυτό και έφερε στη Βουλή σχέδια νόμων που είτε συντάχθηκαν από τις Τράπεζες, είτε τελούσαν της πλήρους κατεύθυνσής τους και της αποδοχής τους. Γι’ αυτό δεν δέχθηκε προτάσεις και τροπολογίες βουλευτών ακόμη και του κόμματός της, που επισήμαναν τις αδυναμίες των νομοσχεδίων και υποδείκνυαν τις ορθές ρυθμίσεις. Γι’ αυτό και εφεύρε την επιβάρυνση του αρχικού κεφαλαίου - βάση υπολογισμού της νόμιμης οφειλής με το μέχρι το 50% των συμβατικών τόκων. Γι’ αυτό και όρισε μεγαλύτερα ποσά για τους αλληλόχρεους λογαριασμούς. Γι’ αυτό και εξήρεσε της υπαγωγής στους ψηφισθέντες νόμους το 80 – 90% των περιπτώσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών. Γι’ αυτό και επέτρεψε τις Τράπεζες να συνεχίζουν τις ρυθμίσεις των προς αυτές χρεών με βάση εσωτερικές εγκυκλίους τους και όχι τους ισχύοντες νόμους. Γι’ αυτό και ανέχθηκε τους εξαναγκασμούς των οφειλετών να δεχθούν τις προτεινόμενες από τις Τράπεζες ρυθμίσεις με την απειλή ότι διαφορετικά τα χρέη τους θα βεβαιωθούν στις ΔΟΥ και την είσπραξη θα την αναλάβει η Πολιτεία κατά τον ΚΕΔΕ. Γι’ αυτό και δεν δέχθηκε την πρόβλεψη στους νόμους ποινικών κυρώσεων κατά των αρνουμένων να συμμορφωθούν με το περιεχόμενο των νόμων Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Γι’ αυτό και το επιβαλλόμενο χρηματικό πρόστιμο για την άρνηση χορήγησης αντιγράφων των δανειστικών φακέλων είναι πολύ μικρό και σπάνια επιβάλλεται και ουδόλως ενοχλήθηκε η Κυβέρνηση από την άρνηση των Τραπεζών εκπλήρωσης αυτής της υποχρέωσής τους.

Το πρόβλημα όμως έξι ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη της έκτασής του, συνεχίζει να αναδίδει τη δυσοσμία του και να αποκαλύπτει την αδυναμία των αρμοδίων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας να κατισχύσουν των οργανωμένων ισχυρών συμφερόντων. Οι λογαριασμοί των οφειλετών ‘’φουσκώνουν’’ από τα ανά εξάμηνο πανωτόκια και μερικοί και από τα ανά τρίμηνο. Οι κατασχέσεις συνεχίζονται ακάθεκτες και οι πλειστηριασμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο σε ρυθμό ριπής πολυβόλου. Επιχειρήσεις κλείνουν. Κόποι μιας ολόκληρης ζωής εξανεμίζονται. Και οι δρόμοι γεμίζουν από ανέργους. Ανθρώπινες ζωές χάνονται. Η ανάπτυξη της χώρας καθυστερεί επικίνδυνα και η αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος καταντά ‘’όνειρο θερινής νυκτός’’.

Και η Κυβέρνηση καυχάται ότι έλυσε το πρόβλημα!!

Η εξόφθαλμα εξωπραγματική και μονολιθική αυτή αντίληψη της Κυβέρνησης μετά την παγίωση σχεδόν της νομολογίας των δικαστηρίων μας όλων των βαθμών ως προς το καταχρηστικό και παράνομο των πανωτοκίων, ως προς την ακυρότητα πολλών όρων των δανειστικών συμβάσεων προσχωρήσεως, ως προς την παράνομη τοκοφορία του ΕΦΤΕ, των εξόδων φακέλλου, της προμήθειας κ.λ.π., ως προς την αντισυνταγματικότητα της απαγόρευσης διεκδίκησης των αχρεώστητα καταβληθέντων, ως προς τη δίχρονη έκταση σε μέρες του έτους ( 360 για τον υπολογισμό τόκου στους καταθέτες και 365 για την επιβάρυνση των δανειοληπτών ) και ως προς πολλά άλλα, είναι πιθανό ενδεχόμενο να δημιουργήσει και την ακόλουθη κατάσταση:

Χιλιάδες οφειλέτες, ενώσεις δανειοληπτών, ενώσεις καταναλωτών κ.λ.π. θα προσφύγουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα δίκαιά τους. Η εικοσαετής παραγραφή των διατάξεων περί αδικαιολόγητου πλουτισμού θα αποτελέσει παράμετρο ενισχυτική της αποφάσεώς τους. Τα πινάκια των δικαστηρίων θα κατακλυσθούν από δικόγραφα. Η υπάρχουσα σήμερα απαράδεκτη βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης θα εξελιχθεί σε πλήρη αρνησιδικία στην πράξη. Οι διάδικοι πολίτες θα εκδαπανώνται επικίνδυνα. Και το κύρος του τραπεζοπιστωτικού μας συστήματος θα καταρρακωθεί με μύριους κινδύνους για την εθνική μας οικονομία, ενόψει και του ανταγωνισμού των ξένων Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η πληγή αυτή της οικονομίας μας πρέπει να κλείσει το ταχύτερο. Δυστυχώς ή δεν είναι ικανή να το αντιληφθεί ή το αντιλαμβάνεται αλλά δεν έχει την τόλμη και το σθένος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Γενναίο δε και αποτελεσματικό βήμα αντιμετώπισής του είναι η πρόταση νόμου της ΝΔ που απορρίφθηκε από εκείνη σύμφωνα με την οποία με την καταβολή μόνον του 3πλασίου του αρχικού κεφαλαίου μείον τις γενόμενες καταβολές θα κλείσουν όλοι οι εκκρεμείς λογαριασμοί χωρίς εξαιρέσεις που περιέχουν τόκους από ανατοκισμό.

ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ :
Ε Π Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας

για την άτολμη, αναποτελεσματική, άδικη και μεροληπτική υπέρ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων πολιτική της στο οξύτατο πρόβλημα της ρύθμισης της καταβολής των ληξιπροθέσμων απαιτήσεων από δάνεια των Τραπεζών που περιέχουν τόκους από ανατοκισμό

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2011 09:24
 

Οπτικο Ακουστικό Υλικό

Που θα μας βρείτε

Νίκαια:
Σολωμού 2Γ 184 50 
Τηλ:  210 4901 777,
          210 4901 770,
          210 4902 622,
Fax:  210 4903 526
E-mail: tassos@nerantzis.gr
              tasosner@otenet.gr

Δείτε επίσης...

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow