Επερώτηση για τα προβλήματα αγροτών PDF Εκτύπωση E-mail
Ευρετήριο Άρθρου
Επερώτηση για τα προβλήματα αγροτών
Επερώτηση για τα προβλήματα αγροτών
Όλες οι Σελίδες

21/10/2003

Τα ήδη γνωστά αδιέξοδα στον αγροτικό τομέα οξύνονται και διευρύνονται. Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις καίριες επισημάνσεις μας ότι: Ο κρατικός μηχανισμός και οι υπηρεσίες στήριξης του αγρότη είναι σε κατάσταση κομματικής αιχμαλωσίας και διάλυσης. Χάνονται και γενικότερα δεν αξιοποιούνται αποδοτικά οι κοινοτικοί πόροι. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Τα αγροτικά προϊόντα, δεν διατίθενται με ικανοποιητικούς όρους για τους παραγωγούς, ενώ οι τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής είναι διογκωμένες. Υπάρχει συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Υπάρχει μείωση του οικονομικά ενεργού αγροτικού πληθυσμού. Εγκαταλείπεται η περιφέρεια.

Συγκεκριμένα:

1. Έχουν χαθεί σημαντικές μάχες κατά τη συζήτηση κρίσιμων αγροτικών θεμάτων στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η θέση των παραγωγών βάμβακος, καπνού, σκληρού σταριού, οπωροκηπευτικών, λαδιού, ρυζιού, αμπελοοινικών καθώς και κτηνοτροφικών προϊόντων.

2. Υπάρχει συνεχής μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Ειδικότερα:
§ Αυξάνεται συνεχώς το κόστος παραγωγής (το 1° εξάμηνο 2002 κατά 2,7%) και οι πάσης φύσεως επιβαρύνσεις των αγροτών. Αυξάνονται τα χρέη του αγροτικού κόσμου, λόγω των υψηλών τόκων και πανωτοκιών της ΑΤΕ. Τα τέλη κυκλοφορίας των αγροτικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν μέχρι και κατά 400%.
§ Μειώνονται οι τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων (το 1° εξάμηνο 2002 κατά 10,3%).
Ενδεικτική της εισοδηματικής κατάστασης των αγροτών είναι η μείωση του εισοδηματικού δείκτη κατά απασχολούμενο στη Γεωργία.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat (23/4/2002) ο εισοδηματικός δείκτης κατά απασχολούμενο στη Γεωργία διαμορφώθηκε, το 2001 για την Ελλάδα, στις 99.4 μονάδες με βάση 100 το 1995 (μέσος όρος τριετίας 1994 - 95 - 96) τη στιγμή που για τις άλλες μεσογειακές χώρες της Ε.Ε., έφθασε στο 119, 1 για την Πορτογαλία, το 118,2 για την Ισπανία, το 115,0 για την Ιταλία και το 108,6 για τη Γαλλία.

3. Οι κρατικές υπηρεσίες στήριξης των αγροτών (για παροχή γεωτεχνικών συμβουλών, για διοικητικούς ελέγχους, για αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Γ'Κ.Π.Σ., για την ασφάλεια των τροφίμων κλπ.) έχουν, στην κυριολεξία διαλυθεί. Αποτέλεσμα είναι η ταλαιπωρία των αγροτών, οι σημειούμενες αδικίες και η απώλεια αναπτυξιακών δυνατοτήτων γενικότερα.

4. Παρατηρείται πρωτόγνωρη καθυστέρηση στην καταβολή των επιδοτήσεων της Ε.Ε., με εμφανή τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών. Οι συνεχώς επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, για καταβολή των αποζημιώσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνεχώς διαψεύδονται.
5. Οι αποζημιώσεις είναι συνήθως ανεπαρκείς, εξαιτίας της πάγιας πρακτικής να υποεκτιμούνται οι ζημιές που υφίσταται ο αγροτικός κόσμος. Επίσης, δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ όλοι οι κίνδυνοι, με αποτέλεσμα να ζητούμε εκ των υστέρων από την Ε.Ε. να εγκρίνει την κάλυψη μεγάλου μέρους των αποζημιώσεων, όχι από νέους κοινοτικούς πόρους (όπως διεκδικούν οι Γερμανοί και οι Αυστριακοί για τις πρόσφατες πλημμύρες) αλλά είτε από εθνικούς πόρους είτε με ανακατανομή πόρων, ήδη εγκεκριμένων για τη χώρα μας, από κοινοτικά προγράμματα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, για τις ζημιές του Δεκεμβρίου 2001 και Ιανουαρίου 2002, ο ΕΛΓΑ καταβάλλει 20 δις δρχ ενώ μέσω ΠΣΕΑ ζητείται η καταβολή 101 δις δρχ. Δηλαδή, ο ΕΛΓΑ καταβάλλει μόνο το 16,6% των καταγεγραμμένων; από τις κρατικές υπηρεσίες, αγροτικών ζημιών, αλλά και για αυτό δεν έχουν εξασφαλιστεί ακόμα επαρκή κονδύλια. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι πληγέντες αγρότες προκατέβαλαν αυξημένες (και μάλιστα κατά 320%) δαπάνες για εκτιμητικά ζημιών, τελικά δεν λαμβάνουν καμία αποζημίωση, διότι ο ΕΛΓΑ υποεκτιμά την ζημιά σε επίπεδα κάτω του 20%.

6. Μειώνονται σημαντικά οι επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και δεν προωθούνται τα διαρθρωτικά αναπτυξιακά αγροτικά προγράμματα του Γ' ΚΠΣ (νέοι αγρότες, σχέδια βελτίωσης, πρόωρες συντάξεις, δασώσεις, εξισωτική) με κίνδυνο σοβαρών απωλειών. Εκτός από ορισμένα κονδύλια του προγράμματος νέων αγροτών, που καταβλήθηκαν μόλις πρόσφατα, με καθυστέρηση από το τέλος του 2001, δεν έχει διατεθεί ουσιαστικά τίποτα από το Γ' ΚΠΣ στους αγρότες.

7. Δεν εκτελούνται ή καθυστερούν τα αναγκαία εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα (ενώ ο κίνδυνος λειψυδρίας γίνεται εφιαλτικός). Φαίνεται ξεκάθαρα ότι με τους σημερινούς ρυθμούς εκτέλεσης των έργων θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για την ολοκλήρωση τους, παρά τις αντίθετες ρητές κυβερνητικές υποσχέσεις.Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2011 09:24
 

Οπτικο Ακουστικό Υλικό

Που θα μας βρείτε

Νίκαια:
Σολωμού 2Γ 184 50 
Τηλ:  210 4901 777,
          210 4901 770,
          210 4902 622,
Fax:  210 4903 526
E-mail: tassos@nerantzis.gr
              tasosner@otenet.gr

Δείτε επίσης...

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow