Επερώτηση ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη διάδοση του διαδικτύου PDF Εκτύπωση E-mail

19/1/2006

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα με πολλή προσοχή την ανάπτυξη των θέσεων των συναδέλφων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Μου δημιουργήθηκε εντονότατα και συχνότατα το ερώτημα: Άραγε τι συζητούμε εδώ; Η επερώτηση έχει αναγραφόμενο τίτλο «Η απουσία πολιτικής και οι παλινωδίες της Κυβέρνησης, φραγμός στη διάδοση του διαδικτύου». Εδώ ακούσαμε από το κ. Βερελή να μας λέει για το παραδικαστικό κύκλωμα και ότι δεν αντέδρασε σωστά η Κυβέρνηση. Ακούσαμε για το ειδικό ταμείο. Ακούσαμε για την εθελουσία έξοδο του ΟΤΕ.

Δύο τινά συμβαίνουν: Ή υπέγραψαν οι εκλεκτοί συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μια επερώτηση χωρίς να τη διαβάσουν και ήρθαν εδώ να μας πουν για άλλα θέματα ή εν γνώσει τους το έκαναν αυτό. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως είναι εκτός Κανονισμού. Λυπούμαι γι' αυτό. Αυτό δεν με ενοχλεί. Απλώς σημειώνω το εύρος της συγχύσεως από την οποία διακατέχονται. Θέλω προτού τους αντικρούσω - άλλωστε αυτό είναι πολύ ευχερές σε μένα, λόγω του ότι είναι αβάσιμα όσα μας επερωτούν - να κάνω τέσσερις εισαγωγικές παρατηρήσεις:

Πρώτη παρατήρηση. Δεν μπορεί η Κυβέρνηση να απαγορεύσει στην Αντιπολίτευση το δημόσιο αυτομαστίγωμά της, επειδή επικαλείται αβάσιμα πράγματα. Όμως, υποχρεούται η Κυβέρνηση να περιορίσει τη δημοκοπία, να σταθεί εμπόδιο σε αυτήν και κυρίως να εκθέσει τα γεγονότα που αυτά καθεαυτά -από μόνα τους δηλαδή- εκθέτουν τους ίδιους τους επερωτώντες.

Δεύτερο σημείο. Είναι όντως δημαγωγική - και θα εξηγήσω ευθύς μετά- αυτή η επερώτηση και το πνεύμα από το οποίο διέπεται. Όμως, είναι πολύ γνωστό σε όλους μας ότι η δημαγωγία μόνο βραχυπρόθεσμα ωφελεί. Στο τέλος καθιστά αποδοκιμαστέους εκείνους οι οποίοι τη μετέρχονται, πολύ δε περισσότερο, αν αυτό το πράττουν συστηματικά.

Τρίτο σημείο. Είναι προκλητικό το ότι εκείνοι που απετέλεσαν τους αυτουργούς της αποτυχίας της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα αυτό, αυτοί μας επερωτούν. Πράγματι είναι εκπληκτικό ότι σύσσωμη η κλαδική πολιτική ηγεσία της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή Υπουργός, Υφυπουργός και Γενικός Γραμματέας -που σήμερα έγινε Βουλευτής με την ψήφο του λαού και το χαιρετίζουμε αυτό- και οι τρεις, λοιπόν, που είναι αυτουργοί αυτής της αποτυχίας, είναι η αιχμή του δόρατος. Αυτό είναι ανάγκη να το θυμόμαστε. Θα μας χρειαστεί για την περαιτέρω ανάπτυξη των θεμάτων και των απόψεών μας.

Θέλω, επίσης, σε όσους εκ των είκοσι οκτώ -σημειώνω τον αριθμό- υπογραψάντων την επερώτηση, που είναι νέοι -είτε στη Βουλή είτε στο αντικείμενο- να τους υπενθυμίσω ή να τους γνωρίσω κάτι, για να καταλάβουν ποια κατάσταση άφησαν. Φαίνεται πως ούτε τη γνωρίζουν ούτε τη θυμούνται. Ακούστε, λοιπόν, τις μας λέει επίσημος φορέας που εκπροσωπούσε και τότε και τώρα όλους εκείνους που εμπλέκονταν στον κλάδο στις 31-3-2004, δηλαδή περίπου είκοσι τέσσερις μέρες -αν δεν κάνω λάθος- μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Μας έλεγε, λοιπόν, σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφοριών και Επικοινωνιών σχετικά με το θέμα αυτό. Αντίγραφο αυτής της επιστολής έχω καταθέσει στα Πρακτικά της 27ης Μαΐου 2005, κατά τη συζήτηση επερωτήσεώς σας, όπου περίπου τα ίδια λέγατε. Λέει λοιπόν εκεί ο σύνδεσμος: 'Η παρούσα κατάσταση - η δική σας δηλαδή- στον κλάδο τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα της ευρυζωνικής πρόσβασης χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά διείσδυσης περιορισμένων εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης στον τελικό χρήστη μη υλοποίηση της αδεσμοποίησης του τοπικού βρόγχου ανυπαρξία εναλλακτικών υποδομών επιγείων και εναερίων έλλειψη επενδυτικών και φορολογικών κινήτρων και δυσχέρεια στην απορρόφηση σχετικών κονδυλίων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.' Ετσι για να ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε έτσι για να μην μας αποδίδετε αυτά που εσάς χαρακτηρίζουν. Αυτά για να γνωρίσετε, αυτά για να θυμηθείτε για όσους δεν γνώριζαν.

Μετά λοιπόν από αυτές τις εισαγωγικές παρατηρήσεις θέλω να μπω τώρα επί της ουσίας. Η Κυβέρνηση νοιώθει ιδιαίτερα ικανοποιημένη που το φροντιστήριο που σας έκανε έπιασε. Χαιρόμαστε πάρα πολύ που στους είκοσι δύο μήνες μάλιστα ένας από εσάς είχε την αφέλεια σε προηγούμενες συζητήσεις να διατυμπανίζει τη γνώση του η οποία απεδείχθη φούσκα και να μας λέει εσείς δεν ξέρετε ενώ εκείνος ήξερε. Ακούστε λοιπόν τώρα τι έγινε: Είμαστε περήφανοι γιατί το φροντιστήριο έπιασε. Είμαστε περήφανοι που τώρα πλέον ανακαλύψατε εσείς αυτόν τον άγνωστο για εσάς κόσμο της ευρυζωνικότητας. Γιατί το λέω αυτό; Μήπως ξεχάσατε σε ποια θέση βρισκόταν η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2004; Μήπως ξεχάσατε επί των λαμπρών ημερών της δικής σας διακυβέρνησης ότι το ποσοστό διεισδύσεως στα ευρυζωνικά ήταν για την Ελλάδα 0,2 τελευταία στου κακού τη σκάλα που θα έλεγε και ο ποιητής ενώ ο μέσος όρος πήγαινε 7,4; Και κατηγορείτε εμάς; Αυτό μας παραδώσατε. Μήπως το αμφισβητείτε; Είναι επίσημος πίνακας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μήπως ξεχάσατε επίσης ότι οι δαπάνες για τα έργα ανάπτυξης των ευρυζωνικών υποδομών στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «κοινωνία της πληροφορίας» ήταν το Μάρτιο 2004 στο ισχνό 1% στο μέσον της προγραμματικής περιόδου του προγράμματος ενώ καμιά παρέμβαση δεν είχε καν σχεδιάσει η κυβέρνησή σας και εσείς όλοι όπως υποδηλώνει και το ποσοστό εντάξεων που βρέθηκε μόλις στο 7% του προϋπολογισμού δημοσίας δαπάνης; Μήπως ξεχάσατε και μάλλον έτσι θα έχει συμβεί ότι μεταξύ των αρχών του 2003 και των αρχών του 2004 αυτό το χρόνο που η κυβέρνησή σας ήταν στην απογείωσή της στην αποθέωση του μεγαλεπίβολου σχεδίου της για όλες αυτές τις καταστάσεις κατορθώσατε να υποβιβάσετε την Ελλάδα -το ξέρατε αυτό;- από την 35η θέση στην 44η; Και μας επερωτάτε; Και τολμάτε; Και επαίρεστε; Και επιτίθεσθε; Για όνομα του Θεού! Από την 35η θέση σε ένα χρόνο επί δικής σας κυβερνήσεως πήγατε στην 44η θέση επί συνόλου εκατόν τεσσάρων χωρών στη διεθνή κατάταξη χρήσης internet. Μήπως έχουμε κάνει λάθος; Μήπως το αμφισβητείτε; Σας παραπέμπω λοιπόν στα στοιχεία του World Economic Forum και της πιο πρόσφατης μελέτης Network Readiness Index. Πώς τολμάτε μετά από αυτά; Αυτό είναι άραγε θάρρος; Είναι αποκοτιά; Ο σεβασμός που τρέφω προς τα πρόσωπά σας δεν μου επιτρέπει να το χαρακτηρίσω αλλιώς αλλά θα μπορούσε να είναι;

Και πρέπει επιτέλους να σας υπενθυμίσω ότι η αντιστροφή της παραπάνω κακής κατάστασης δεν έγινε τυχαία. Η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συσσώρευση θεσμικών σας παραλείψεων. Δεν είχατε καν όραμα δεν είχατε σύλληψη δεν πήρατε μέτρα. Ολο έτοιμα σχέδια είχατε. Τέσσερα χρόνια διήρκεσε η θητεία της περασμένης κυβερνήσεώς σας. Είκοσι σχεδόν χρόνια με μια τριετή διακοπή ήταν το κόμμα σας στην κυβέρνηση. Και επικαλείσθε ότι δεν προλάβατε λόγω των εκλογών να τα ολοκληρώσετε; Δεν προλάβατε να κάνετε καθόλου εκείνη την περιβόητη ενσωμάτωση, για την οποίαν κατηγορείτε εμάς; Δεν προλάβατε καθόλου να φτιάξετε το σχέδιο προκηρύξεως, να την ολοκληρώσετε; Όλα τα αφήσατε στο τέλος; Αυτό αποτελεί σύστημα; Αυτό αποτελεί μελέτη κανονική, εμβριθή; Αυτό αποτελεί επιμελή διαχείριση; Αυτό σας νομιμοποιεί να απευθύνεστε εναντίον μας και να αιτιάσθε ότι όλα τα κακά και η χαμηλή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα οφείλεται σε μας; Και ήθελα, άραγε, να ξέρω αν όλα αυτά τα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Δανία, που έχουν έναν υψηλό συντελεστή διεισδύσεως, κατάφεραν να τον πετύχουν στους 22 μήνες, που είναι η νέα διακυβέρνηση στην εξουσία; Μήπως χρειάστηκε πολλή και επί πολύ προσπάθεια, συστηματική, την οποία εσείς δεν κάνατε; Αυτά, λοιπόν, είναι ανάγκη να τα γνωρίζουμε.

Πάμε τώρα να προχωρήσουμε παρακάτω για το ίντερνετ. Στις 30 Νοεμβρίου 2005 υπήρξε κοινή δήλωση των Υπουργών Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Μεταφορών για το πρόγραμμα «Δίοδος», που αφορά την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο στους φοιτητές, τους προπτυχιακούς, τους μεταπτυχιακούς και τους υποψήφιους διδάκτορες. Αυτό το πρόγραμμα «Δίοδος» προβλέπει μόνιμη σύνδεση στην οικία του φοιτητή, χωρίς ογκοχρέωση και με ονομαστική ταχύτητα τουλάχιστον 384-128. Μα, είπατε και για τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Σε αυτό το ίδιο το κείμενο που αφορά τη «Δίοδο» η αρχή είναι η εξής: η παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους φοιτητές σε προνομιακές τιμές - δεν λέει κανείς δωρεάν, λέει σε προνομιακές τιμές- αποτελεί προγραμματική δέσμευση της νέας διακυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Και προχωρούμε επίσης στα σημεία ομιλίας του Πρωθυπουργού για τα 50 χρόνια της Πολυτεχνικής Σχολής στις 27/05/2005, όπου λέει ο Πρωθυπουργός ότι καλέσαμε, μεταξύ των άλλων, τον ΟΤΕ να αναλάβει την πρωτοβουλία σε συνεννόηση και με τις άλλες εταιρείες παρόχους υπηρεσιών ίντερνετ, ώστε να μειωθούν σημαντικά οι τιμές πρόσβασης.

Και προχωρούμε στην τιμολογιακή πολιτική της διαδικτυακής πρόσβασης. Είναι γνωστό ότι αυτή καθορίζεται από την εμπορική πολιτική του βασικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου, του ΟΤΕ, και των εταιρειών παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Και είναι γνωστό ότι η ΕΕΤΤ αποτελεί το ρυθμιστικό παράγοντα. Και επειδή άκουσα πάλι το γνωστό τροπάριο, ότι «έχετε την ΕΕΤΤ υπάλληλό σας» και επίσης «ανέχεστε τη δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ», σας λέω ότι για μια ακόμη φορά πιαστήκατε αδιάβαστοι. Ακούτε, λοιπόν, πρόσφατα η δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ, περί της οποίας μας εγκαλείτε, πώς έγινε μετά από απόφαση της ΕΕΤΤ. Και διαβάζω το κείμενο της ΕΕΤΤ: Εγκαθιστά και εγκαθιδρύει για τον ΟΤΕ η ΕΕΤΤ υποχρέωση παροχής πρόσβασης και χρήσης συγκεκριμένων ευκολιών δικτύου, υποχρέωση μια διακριτής μεταχείρισης προς όφελος του λιανικού τμήματος του ΟΤΕ, σειρά υποχρεώσεων διαφάνειας υπό διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσης αναφοράς προσφοράς για τη χονδρική παροχή, υποχρέωση λογιστικού διαγωνισμού για τις δραστηριότητες του ΟΤΕ που σχετίζονται με την παροχή χονδρικής ευρυζωνικής πρόσβασης, υποχρέωση ελέγχου τιμών και κοστολόγησης, που αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι η τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ δεν οδηγεί κυρίως σε συμπίεση περιθωρίων κέρδους. Αυτή είναι η δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ; Αυτοί είναι οι υπάλληλοί μας, η ΕΕΤΤ; Αν οι υπάλληλοί μας αποδεικνύονται τόσο ανεξάρτητοι όσο η σημερινή ΕΕΤΤ, τότε οι δικοί σας ανεξάρτητοι τι έπρεπε να είναι; Κάπου, λοιπόν, τα έχετε μπερδέψει, κάπου βρίσκεστε υπό καθεστώς συγχύσεως, κάπου η ανάγκη να κάνετε αντιπολίτευση σας οδηγεί σε στείρες τοποθετήσεις, οι οποίες δεν κολακεύουν εσάς, όποιους έχουν ξεκινήσει αυτή την ιστορία.

Θέλετε τώρα να πούμε και για το τελευταίο συμβάν με την άνοδο των τιμών του ΕΠΑΚ; Πρώτα-πρώτα δεν έχετε αντιληφθεί -και λυπούμαι γι' αυτό- ότι το ΕΠΑΚ είναι ένα είδος που είναι σε ύφεση πια. Προχωρούμε σε γοργότερους ρυθμούς. Το είπε σαφώς η κ. Χριστοφιλοπούλου και έχει δίκιο. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε το φθηνότερο ΕΠΑΚ στην Ευρώπη. Ακούτε, λοιπόν, πρόσφατες δηλώσεις της Επιτρόπου κυρίας Ρέντινγκ, θα σας είναι χρήσιμο αυτό, οι οποίες δημοσιεύονται στις 13 Ιανουαρίου 2006, προ τεσσάρων ημερών, στην Εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ. Λέει, λοιπόν, η κυρία Ρέντινγκ: Σε ό,τι αφορά το στενοζωνικό internet - ΕΠΑΚ- η χρέωση του Ο.Τ.Ε. είναι η χαμηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και περίπου στο 1/3 του μέσου όρου των χρεώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, λοιπόν, έχουμε ένα ΕΠΑΚ που είναι φθηνότερο από παντού. Αλλά ακριβώς επειδή είναι φθηνότερο, σημαίνει ότι ο Ο.Τ.Ε. παρείχε τις σχετικές υπηρεσίες, χρηματοδοτώντας ο ίδιος, θα έλεγα καλύτερα επιδοτώντας ο ίδιος τους χρήστες. Ο Ο.Τ.Ε. υπολογίζει ότι πάνω από 500.000.000 ευρώ δαπάνησε για την επιδότηση αυτή των χρηστών του ΕΠΑΚ. Κάποια στιγμή, λοιπόν, έπρεπε να κάνει αναπροσαρμογή. Η προηγούμενη αναπροσαρμογή είχε γίνει το 1999 δηλαδή προ έξι ετών. Αλλά δεν είναι μόνο ότι αυτή η υπηρεσία είναι κοστοστρεφής και επομένως δεν μπορείς να πουλάς παρακάτω. Είναι και το γεγονός ότι με αυτή την τακτική, αυτό δεν το υπολογίσατε καθόλου, δεν το σκεφθήκατε καθόλου, ήσασταν ανυποψίαστοι. Με αυτή την τακτική παραβιάζαμε το κοινοτικό δεδομένο, παραβιάζαμε τον ανταγωνισμό. Γιατί; Διότι οι άλλες εταιρίες δεν μπορούσαν να πουλήσουν σ' αυτή τη χαμηλή τιμή. Επομένως ο Ο.Τ.Ε. ανταγωνίζονταν αθεμίτως και αντικοινοτικώς, τους άλλους παρόχους. Έπρεπε, λοιπόν, να γίνει αύξηση. Η αύξηση αυτή και σήμερα που σχεδιάστηκε σε εκείνα τα ύψη είναι ακόμη κατώτερη από το κόστος. Ακόμη δηλαδή ο Ο.Τ.Ε., διαθέτοντας αυτές τις υπηρεσίες του φθηνού internet της ΕΠΑΚ, ακόμα πουλάει κάτω από το κόστος. Εκεί η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει, διότι αρμοδία είναι η ΕΕΤΤ. H EETT όμως έχει μία δυσκολία, διότι όταν οι τιμές κινούνται κάτω του κόστους, δεν έχει δικαίωμα παρεμβάσεως. Το μόνο που κάναμε εμείς - ξεκίνησε από εμένα από το Υπουργείο και υιοθετήθηκε- είναι να κάνουμε μια φιλική παρέμβαση προς τις δύο πλευρές. Αυτό το ποσοστό αυξήσεως επειδή δόθηκε εφάπαξ και ενώ μεν ήταν κάτω του κόστους, όμως ήταν δύσκολο να απορροφηθεί, αυτό το ποσοστό να προχωρήσει σταδιακά και έτσι το κάναμε. Είχατε όμως την ατυχή έμπνευση - και δεν είναι η πρώτη φορά- να μας μιλήσετε και για το σχέδιο προκηρύξεως, το οποίο εμείς δεν το κάναμε, ενώ εσείς το κάνατε. Αυτό το σχέδιο προκηρύξεως είναι σαν την ενσωμάτωση. Λείπει εδώ ο φίλος μου ο κ. Στρατάκης, ο οποίος έχει μία κασέτα και το επαναλαμβάνει συνέχεια, βέβαια λανθασμένα. Όπως εκείνο το σχεδιάσατε αλλά δεν προχωρήσατε καθόλου, έτσι και το σχέδιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για κασέτες αφού απουσιάζει ο κ. Στρατάκης. Είναι ντροπή

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Ηρεμήστε. Ο Κανονισμός της Βουλής δεν σας δίνει το δικαίωμα να μιλήσετε. Όταν τελειώσω, θα μιλήσετε και θα εισπράξετε και την απάντηση. Είστε ο δράσης όλων των κακών. Σεις είστε προσωπικά ο δράστης. Να προχωρήσουμε λοιπόν. Μας εγκαλείτε ότι εμείς δεν έχουμε τελειώσει το σχέδιο προκήρυξης, ενώ εσείς μας παραδώσατε δήθεν ένα έτοιμο σχέδιο προκήρυξης. Θέλω, λοιπόν, να ακονίσω λίγο τη μνήμη σας και κυρίως του διακοψία, του προηγουμένου αξιοτίμου κυρίου συναδέλφου. Ακούτε λοιπόν: Τον Ιούλιο του 2003 -ήσασταν Γενικός Γραμματεύς εσείς προσωπικά και αν δεν θυμόσαστε οι υπόλοιποι, ήσασταν κυβέρνηση- παραδώσατε αυτό το προσχέδιο ή σχέδιο που συντάξατε στην αρμόδια Επιτροπή των σοφών όπως την έλεγαν ή την αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή. Η Επιτροπή στις 25.8.2003 επισημαίνει σωρεία ελλείψεων σ' αυτό το προσχέδιό σας, η εσωτερική Επιτροπή αυτή που συστήσατε εσείς. Μιλάμε για το σχέδιο αυτό, το θησαυρό, το οποίο εμείς δεν το αξιοποιήσαμε. Λέει, λοιπόν, αυτή η Επιτροπή των σοφών που εσείς συστήσατε, αποδίδει στη δική σας αυτή μελέτη το σχέδιο: Έλλειψη σαφούς αιτιολόγησης της επιλογής του συνεργατικού μοντέλου υλοποίησης υποδομών. «Παράλληλα, λέει, θα έπρεπε να υπήρχε λεπτομερής περιγραφή του τρόπου επιλογής του παρόχου υπηρεσιών στο δίκτυο κορμού». Η ίδια επιτροπή σοφών, η δική σας επιτροπή επισημαίνει περαιτέρω: «Μη αιτιολόγηση του διαχωρισμού σε περιοχές». Και λέει επίσης «δεν υπήρχαν επιχειρήματα που να αποδεικνύουν το λόγο σε τέσσερα έργα, θέματα συντονισμού ανάμεσα σε πιθανούς διαφορετικούς αναδόχους». Δεν υπήρχαν επιχειρήματα, σας λέει η δική σας επιτροπή, ξανά αβάσιμα. Τρίτη παρατήρηση της δικής σας επιτροπής στο δικό σας σχέδιο: «Παράληψη μνείας στον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλιζόταν η παροχή προσιτών ή φθηνών υπηρεσιών στις διάφορες κατηγορίες χρηστών». Άλλη αιτίαση της δικής σας επιτροπής στο δικό σας σχέδιο: «Παράληψη ρητής αναφοράς των υποχρεώσεων των αναδόχων, πρώτον όσον αφορά την παροχή υποδομών προς τους δημόσιους φορείς, δεύτερον όσον αφορά τη διαστασολόγηση των προς υλοποίηση δικτύων και τρίτον υποχρεώσεις ως προς το λογιστικό σύστημα και συστήματα κοστολόγησης υπηρεσιών». Περαιτέρω αιτίαση της επιτροπής σας: «Απουσία μνείας σαφούς τρόπου με τον οποίο ο φορέας θα διασφάλιζε τη διαφάνεια και την ιδιαιτερότητα που απαιτείτο». Άλλη αιτίαση: «Έλλειψη σαφήνειας στον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι υποδομές οπτικών ινών που χρηματοδοτήθηκαν σε προηγούμενα στάδια». Ήρθε λοιπόν η δική σας επιτροπή, έκανε αυτές τις παρατηρήσεις, που σημαίνει ότι το σχέδιο σας ήταν διάτρητο, ήταν επιπόλαιο, ήταν γονατογράφημα, έτσι για να το πούμε και να το γράψουμε. Μετά τι κάνατε; Φαντάζομαι ότι ενσωματώσατε αυτές τις παρατηρήσεις. Έτσι πρέπει να έχει γίνει, δεν το γνωρίζω. Επειδή όμως το προσεγγίζω καλόπιστα, λέω ότι τις ενσωματώσατε και τις στείλατε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκεί ήρθε η περίφημη επιστολή Σότον. Μήπως την ξεχάσατε; Την αποστείλατε λοιπόν στις 11-2-2004 με τις αναγκαίες διορθώσεις, φαντάζομαι στον κ. Σότον, προκειμένου η αρμόδια διεύθυνση της ΕΕ να αποφανθεί προκαταβολικά περί της συμβατότητας του σχεδίου προκήρυξης. Το μέγεθος της αμηχανίας σας και της κακοπιστίας σας είναι το εξής: Αφού στείλατε το Φεβρουάριο του 2004 αυτό το σχέδιο σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση, τον Απρίλιο, ένα μήνα μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά την αποστολή, χωρίς να έχουμε πάρει απάντηση, μας εγκαλέσατε με ερώτησή σας γιατί καθυστερούμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Αστείο σας φαίνεται;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Για όνομα του Θεού! Υπό τέτοια σύγχυση διακατέχεστε; Είχαν σταλεί δυο μήνες, απάντηση δεν είχαν πάρει και εσείς μας λέτε «αργείτε». Δεν αργήσατε εσείς στα τέσσερα χρόνια, αργήσαμε εμείς στους δύο μήνες που δεν πήραμε απάντηση! Και επιτέλους.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Πέστε μας δύο χρόνια μετά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Θα ακούσετε, γιατί βιάζεστε; Εγώ καταλαβαίνω τη θέση σας, είναι δεινή, αλλά θα σας πελεκήσω, τι να κάνω; Επιχειρηματολογικά δεν πρέπει να έχετε τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί δίνετε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση να καταδείξει την ανεπάρκεια σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Στη δευτερολογία σας να το πείτε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Θα πω τι κάναμε μετά, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν δικαιούστε να ομιλείτε επί του θέματος. Θα αναφερθώ τώρα στο τι σας απάντησε ο κ. Σότον, τι σας απάντησε σε αυτό το σχέδιο που υποτίθεται ότι ενσωματώσατε, όπως και τις παρατηρήσεις. Λέει επί λέξη: «Δεν είναι σαφές ποιες ενέργειες προβλέπονται, αν ο ίδιος ο ανάδοχος έχει την καλύτερη προσφορά για περισσότερα από δύο υποέργα ή αν δεν υπάρχει περαιτέρω προσφορά». Έλλειψη, παρατήρηση της επιτροπής. Άλλη παρατήρηση

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Σοβαρότατη!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Για εσάς τίποτα δεν είναι σοβαρό. Αστείο όμως είναι το έργο των χειρών σας. Τίποτα δεν είναι σοβαρό για εσάς. Σημασία έχει ότι δεν πέρασε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζετε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Δεύτερη παρατήρηση του κ. Σότον: «Για να επιτραπεί σε διαφορετικούς παρόχους να καταθέσουν τις προσφορές τους, η προκήρυξη θα πρέπει να αποσαφηνίζει τους όρους πρόσβασης στα δίκτυα αυτά του ΟΤΕ και τέτοια πρόσβαση θα πρέπει να είναι χωρίς διακρίσεις». Άρα, εσείς, έτσι όπως το είχατε διατυπώσει, δεν είχατε εξασφαλίσει πρόσβαση χωρίς διακρίσεις. Μήπως δεν είναι και αυτό σοβαρό; Θα αναφερθώ και στην τρίτη παρατήρηση της επιστολής Σώτον, έτσι για να λέμε τι μας παραδώσατε, ποιο ήταν το έτοιμο σχέδιο, το οποίο αμέλησε αυτή η κακή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν αξιοποίησε η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών. Συνεχίζει λοιπόν η επιστολή: «Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής διατηρεί -ακούστε το- τις αρχικές της επιφυλάξεις, αναφορικά με την οικονομική χρησιμότητα της κρατικής επιχορηγήσεως για να εξισορροπούνται οι συνέπειες των ασυνήθιστα υψηλών τιμών στις ευρυζωνικές υπηρεσίες». Μήπως και αυτό δεν είναι σοβαρό; Δεν πέρασε, λοιπόν, αυτό το σχέδιο. Ήρθαν οι εκλογές. Τελείωσε. Αυτό, λοιπόν, που παραλάβαμε, με τόσες παρατηρήσεις, δεν εξέφραζε ένα άρτιο σχέδιο, γι' αυτό και δεν το προχωρήσαμε. Μα, ρωτάει -και δικαίως- ο κ. Τσιόκας: «Τι κάνατε»; Τι κάναμε όλο αυτό το διάστημα, το οποίο μεσολάβησε από τότε που παραλάβαμε το διάτρητο αυτό σχέδιο; Όταν πήραμε την επιστολή του Σότον εμείς, λοιπόν, συντάξαμε καινούριο σχέδιο, το οποίο ήδη βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και ένα μήνα, αν δεν κάνω λάθος, και το οποίο σχέδιο προβλέπει: Γεωγραφική κάλυψη 60% του συνόλου της Ελλάδος αντί της υφισταμένης 13%. Να τι κάναμε! Δεύτερον, προβλέπει πληθυσμιακή κάλυψη 90% στο σύνολο της Ελλάδος. Η υφιστάμενη είναι 60%. Και το σπουδαιότερο, προβλέπει ποσοστό διεισδύσεως, αντί του μηδέν κόμμα τόσο που είχαμε, 7,5%.

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΤΣΙΟΚΑΣ: Προβλέπεται

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών): Μα, για σχέδιο μας εγκαλείτε. Δεν είπαμε ότι το κάναμε. Το σχέδιο, λοιπόν, το δικό μας είναι αυτό, το σχέδιο το δικό μας είναι ύψους 180-200 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το σχέδιο είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό αντιτάσσουμε εμείς στη δική σας ανάπηρη πρόταση, η οποία κιόλας απερρίφθη, στην ουσία, μετά από τόσες πολλές παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» υλοποιούμε με ταχείς ρυθμούς και, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έργα ανάπτυξης και ευρυζωνικών υποδομών. Τολμήσατε, όμως, να πείτε -αν δεν κάνω λάθος- και για το ADSL. Ακούστε, αγαπητοί μου συνάδελφοι, κάτι νούμερα -κρατηθείτε- που είναι επίσημα νούμερα της ΕΕΤΤ και παρακαλώ να τα σημειώσετε. Στην ταχύτητα 512/256, Σεπτέμβριος 2003, τιμές χονδρικής πρόσβασης ανά ευρώ: 45. Τον Σεπτέμβρη του 2003, λοιπόν, ήταν 45. Ακούστε τώρα τον Σεπτέμβριο του 2005, επί των ημερών των δικών μας, μετά από δύο χρόνια, πόσο είναι: 16,92. Τρεις φορές πιο κάτω χαμηλώσαμε εμείς αυτήν την τιμή. Θέλετε να σας πω και για τη λιανική πρόσβαση; Στην ταχύτητα 512/256, το Σεπτέμβριο του 2003, επί των ημερών της δόξης και της μεγάλης δημιουργίας όλων υμών, είχαμε 50,3 - η λιανική- ευρώ ανά μήνα. Θέλετε τώρα να σας πω για τον Σεπτέμβριο του 2005, επί των ημερών μας, πόσο είναι; Είναι 19,9 δηλαδή δυόμισι φορές πιο κάτω. Μη μιλάτε, λοιπόν, τώρα για ADSL. Δεν σας συμφέρει. Πάμε τώρα να μιλήσουμε και για την καθυστέρηση - και τελειώνω με αυτό, για να μην κάνω κατάχρηση του χρόνου- ενσωματώσεως. Τα ανέλυσα και χθες κατά τη διάρκεια συζητήσεως του νομοσχεδίου. Ξέρετε πολύ καλά ότι εμείς παραλάβαμε - δεν μας παραδώσατε, παραλάβαμε- ένα ατελέστατο σχέδιο. Αντί του σχεδίου αυτού, το οποίο ήταν ατελές ως προς την ενσωμάτωση, ατελές και άτολμο ως προς τις υπόλοιπες καταστάσεις, εμείς παραδώσαμε τον καταστατικό χάρτη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ο οποίος ήδη μετά τη χθεσινή επιψήφισή του, αποτελεί πλέον το θεσμικό πλαίσιο που θα βοηθήσει και τον ανταγωνισμό. Για οτιδήποτε άλλο, κύριε Πρόεδρε, θα έχω τη δυνατότητα στη δευτερολογία μου να απαντήσω. Ευχαριστώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών): Θα ήθελα να κάνω δυο τρεις παρατηρήσεις για την κ. Χριστοφιλοπούλου. Είπατε ότι είμαστε η Κυβέρνηση των εξαγγελιών. Άλλοι έμειναν στην πολιτική ιστορία του τόπου, κυρία Χριστοφιλοπούλου, ονομαστοί για τα «θα» τους.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: Πείτε μου ένα πράγμα που κάνατε, κύριε Υπουργέ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κυρία Χριστοφιλοπούλου, μην διακόπτετε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών): Σας παρακάλεσα μία άλλη φορά να μην με φέρνετε στην δύσκολη θέση να υποδεικνύω ότι ήρθατε απαράσκευη. Μας είπατε ποιος φταίει για το χαμηλό κόστος των υπηρεσιών του ΟΤΕ. Μα από το 99 είναι αυτό, κυρία Χριστοφιλοπούλου. Μήπως ξεχάσατε ποιος κυβερνούσε από το 99 μέχρι το 2004; Επιτέλους, μελετήστε τα λίγο. Και ένα ακόμη τραγικότερο. Τι πάτε να κάνετε σπέκουλα τώρα; Η λέξη «ανάπηρος» υπάρχει στο ελληνικό λεξιλόγιο. Δεν απευθύνθηκε σε πρόσωπα, για να μου πείτε αυτό που μου λέτε, εκτός κι αν δεν ακούσατε. Απευθύνθηκε σε πρόταση, σε επιχειρήματα. Ανάπηρα λοιπόν είναι τα επιχειρήματά σας. Και πρέπει να ξέρετε, επειδή δεν το ξέρετε, ότι η ίδια η εκλεκτή συνάδελφός μας η οποία στερείται της οράσεως, μια εξαιρετική επιστήμων και πολιτικός, σε ειδική σύσκεψη που κάναμε στο Υπουργείο μας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν κάποια τέτοια προβλήματα, ενώ εγώ πρότεινα να μεταβληθεί ο όρος αυτός και να βάλουμε «άτομα με ειδικές δεξιότητες», εκείνη είπε «όχι, εμάς δεν μας ενοχλεί ο όρος «ανάπηρος»». Εσείς λοιπόν τώρα τι θέλετε να μας πείτε, ότι θέλετε να κάνετε σπέκουλα και να πείτε για τους αναπήρους; Οι ανάπηροι είναι η πρόταση, όχι οι προτείνοντες ούτε κανείς άλλος. Πάω τώρα στον κύριο Ρόβλια. Λίγες απαντήσεις σε συγκεκριμένα σημεία τα οποία είπε. Ο κύριος Ρόβλιας επικαλέστηκε ότι εν τη ρύμη του λόγου μου ανέφερα μία άλλη συναφή πρόταση και με εγκάλεσε για αυτό. Είναι πολύ λογικό, όποιος δεν έχει οράματα να προσέχει τα παροράματα. Αυτό κάνατε εσείς. Αφήσατε το νύχι και ασχοληθήκατε με την κοπή της παρωνυχίδας. Σας καταλείπω αυτό το έργο. Είναι πάρα πολύ καλό και μπορείτε να ασχοληθείτε. Μας κάνατε και άλλη μία διάλεξη για ένα παρθένο θέμα. Μας αναλύσατε το ΕΠΑΚ. Ώστε, λοιπόν, έπρεπε εγώ να πω αναλυτικά ότι είναι ο Ενιαίος Πανελλήνιος κ.λ.π., ή να πω για το dial up. Όταν έλεγα ότι αυτό αποτελεί ένα είδος, σας κακοφάνηκε. Είναι είδος συνδέσεως είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΟΒΛΙΑΣ: Αριθμός είναι.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ (Υφυπουργός Μεταφορών & Επικοινωνιών): Ασχοληθήκατε, όμως, και με εμένα προσωπικά. Να σας πω την αλήθεια δεν θα με κολάκευε πολύ αντίθετος ισχυρισμός σας. Είπατε, δηλαδή, ότι σας βάλανε Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο, γιατί μιλάτε κ.λ.π. Θέλω να σας πω ότι επιφανείς συνάδελφοι του χώρου σας, όπως και ο Τύπος, αναγνώρισαν ότι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της τότε Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ήταν ένα από τα δραστικά όπλα με τα οποία κατερρίφθη το κομματικό κράτος που είχε ζητήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν με ενοχλεί, λοιπόν, αυτό που είπατε καθόλου. Πάμε τώρα και σε μερικά άλλα θέματα, τα οποία είχατε την ευκαιρία να θίξετε. Αναιρέσατε και πάλι - το κάνατε και στην προηγούμενη επερώτηση- την αξία των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με μαλώσατε, γιατί εγώ χρησιμοποίησα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εσείς προτιμήσατε τα στοιχεία μίας ιδιωτικής εταιρείας, της V.P.R.C., εναντίον της οποίας εγώ δεν έχω τίποτε. Με συγχωρείτε, μήπως έχετε ξανά υποστροφή στο αντικοινοτικό πνεύμα; Μήπως θυμηθήκατε τον ιδρυτή της παρατάξεως που παλαιά βαρούσε την τότε Ε.Ο.Κ.; Μα, τότε θα πρέπει να κάνετε μία κομματική και ιδεολογική μετατόπιση και να πάτε προς την άλλη πλευρά. Εμείς, λοιπόν, χρησιμοποιούμε τα στατιστικά κοινοτικά δεδομένα. Τα εμπιστευόμαστε, όπως τα εμπιστεύεται και όλη η ενωμένη Ευρώπη. Σας αφήνουμε εσάς το θλιβερό προνόμιο να μην τα εμπιστεύεστε και να εμπιστεύεστε ιδιωτικές εταιρείες. Μιλήσατε για σύγχυση δική μας και δεν κρύψατε τη δική σας. Βλέπετε, γράφουν και όσα γράφουν, μένουν. Στην περασμένη επερώτηση μάς κατηγορήσατε ότι καθυστερούσαμε στην ανάπτυξη των τεχνολογιών και μάλιστα αναφέρατε το 3G. Το θυμόσαστε πιστεύω, αλλά εάν δεν το θυμόσαστε, μπορώ να σας βοηθήσω. Ε, λοιπόν, το κόμμα στο οποίο ανήκετε, με συγχορδία μόλις χθες αξίωνε να παρεμβληθεί η πρόβλεψη περί μη τοποθετήσεως των κεραιών στα τριακόσια μέτρα από σχολεία. Για ποιο λόγο; Πώς θα είναι συμβατή αυτή η εμμονή των συναδέλφων σας; Εσείς, σωφρόνως ποιών, ούτε ήρθατε ούτε πήρατε μέρος. Πώς συμβιβάζεται η ανάπτυξη των τεχνολογιών με αυτούς τους περιορισμούς που ζητούσατε, δήθεν, εν ονόματι της κοινής υγείας, κάτι το οποίο ασφαλώς δεν συνέτρεχε και αποδείξαμε γιατί. Μιλήσατε, επίσης, για τα ραδιοτηλεοπτικά. Μα, τέλος πάντως υπάρχει πλήρης απώλεια μνήμης; Ξεχνάτε πού οφείλετε η καθυστέρηση -όσο και αν στεναχωρηθεί η κα Χριστοφιλοπούλου- για τα ραδιοτηλεοπτικά; Ξεχνάτε ότι επί των ημερών σας είχατε πλήρη αδιαφορία, δεν κάνατε στρατηγική και δεν φροντίσατε να προβείτε σε συντονισμό των αναλογικών και ψηφιακών συχνοτήτων στην ITU; Ξεχνάτε ότι τα όμορα κράτη μας είχαν συντονίσει πάνω από δύο χιλιάδες συχνότητες, εκτός αν δεν το ξέρετε; Ξέρετε ότι το Υπουργείο Μεταφορών, όταν εσείς ήσασταν Γενικός Γραμματέας και μετά δεν αποχωρήσατε τελείως, γίνατε σύμβουλος, γιατί και αυτό είπατε προηγουμένως- η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου σας είχε εξασφαλίσει μόνο εκατόν τριάντα εννέα αναλογικές συχνότητες; Δύο χιλιάδες τα όμορα κράτη της Βαλκανικής - δεν λέω για άλλα, προηγμένα εντελώς - εκατόν τριάντα εννέα εσείς. Τι μας λέτε, λοιπόν, τώρα για καθυστερήσεις; Εμείς πάντως σας πληροφορώ ότι το Μάιο του 2006 στη Γενεύη θα προσπαθήσουμε να περισώσουμε αυτά τα συντρίμμια σας και να αναγνωρίσουμε τα αναλογικά και τα ψηφιακά, όσα περισσότερα μας επιτρέπει η κατάσταση. Είπατε, όμως, και κάτι τελευταίο και σ' αυτό θα μείνω. Είπατε ότι ήμουν είρων. Αυτό το είχε πει παλαιότερα και η κα Χριστοφιλοπούλου. Θέλω να σας πω κάτι. Νομίζω ταπεινά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν μου πέφτει το δικαίωμα, να υποδηλώνετε την έλλειψη πολιτικής παιδείας. Ακούστε τι λέει προ δύο χιλιάδων ετών ο Πλούταρχος, έτσι για να τα πληροφορήστε και να μην τα λέτε και εκτίθεστε: «Ου μην, αλλά και σκώμμα και γελοίον εστί, ότε γίγνεται πολιτικού λόγου τμήμα, ου μην προς ύβριν ή βωμολοχίαν, αλλά χρησίμως επιπλήττοντος ή διασύροντος λέγοιτο». Μην ξεχνάτε ότι ένα από τα στοιχεία που καταξίωσαν το Γεώργιο Παπανδρέου ήταν η χρήση ειρωνείας στον πολιτικό του λόγο. Ο δε Τσόρτσιλ ήταν και αυτός ονομαστός γι’ αυτό το πράγμα. Μην το θέτετε, λοιπόν, αυτό ως στοιχείο μειωτικό για μένα. Κοιτάξτε όμως και κάτι άλλο. Μιλήσατε, απευθυνόμενος σε εμένα, για δορυφόρους. Δεν πρόλαβα να μιλήσω γι' αυτούς. Αυτά παθαίνετε, κύριε Ρόβλια, όταν, αντί να ακούτε τον ομιλητή, εσείς κοιτάτε πως θα διαβάσετε το κείμενο που έχετε από πριν. Εγώ δεν πρόλαβα να μιλήσω για τους δορυφόρους και επομένως δεν είναι δυνατόν εσείς να μου απαντάτε για κάτι το οποίο εγώ δεν έχω αναφέρει. Και κλείνοντας, θέλω να σας πω, επιστρέφοντας από εκεί που άρχισα στη δευτερολογία μου, για την, εκ παραδρομής, χρησιμοποίηση εκ μέρους μου ενός άλλου τίτλου. Δεν ξέρω ποια είναι η επαγγελματική σας απασχόληση. Αν κρίνω από μια παρατήρηση που κάνατε για την αντισυνταγματικότητα στις προτάσεις νόμου, δεν πρέπει να είστε νομικός. Αν είστε ή αν δεν είστε, δεν το ξέρω. Σας λέω, σας γνωρίζω ή σας υπενθυμίζω το λατινικό «falsus demonstratio non nocet», ο εσφαλμένος προσδιορισμός δεν παίζει κανένα ρόλο. Καθίστε, λοιπόν, εσείς στα παροράματα και αφήστε εμάς να προχωρούμε. Έχω να εκφράσω την άποψη -και δικαιούμαι να το κάνω- ότι, όταν κανείς κάνει παρομοίου είδους επερωτήσεις, πρέπει να έχει δύο παροιμίες μπροστά του: «Δεν φτάνει που χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι» και «στου κρεμασμένου την αυλή δεν μιλάνε για σχοινί». Δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθώ στα δικά σας κατορθώματα, όταν εσείς μας αποδίδετε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν, πράγματα τα οποία παραλάβαμε από εσάς, καταστάσεις τις οποίες αγωνιζόμαστε να τις αναστρέψουμε. Άλλες το πετύχαμε και άλλες το προγραμματίσαμε. (Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2011 09:24
 

Οπτικο Ακουστικό Υλικό

Που θα μας βρείτε

Νίκαια:
Σολωμού 2Γ 184 50 
Τηλ:  210 4901 777,
          210 4901 770,
          210 4902 622,
Fax:  210 4903 526
E-mail: tassos@nerantzis.gr
              tasosner@otenet.gr

Δείτε επίσης...

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow