Αγόρευση στο ΣΝ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ν. 2668/98, εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/39/ΕΚ, ρυθμίσεις θεμάτων του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΤΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

2/9/2003

Θα προσπαθήσω στο σύντομο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου να κωδικοποιήσω τις ελλείψεις του συζητουμένου σχεδίου νόμου. Κύριε Υπουργέ, αυτό το σχέδιο νόμου είναι άναρχο - όχι αναρχικό - με άλλα λόγια στερείται αρχής. Πού κανείς μπορεί να βρει αρχή μεταξύ των Ελληνικών Ταχυδρομείων, των συνεργείων μοτοποδηλάτων, της συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης και των υπαλλήλων του Υπουργείου Μεταφορών;

Όση ώρα και να ψάξει κανείς, δεν μπορεί να βρει αρχή σ' αυτό το νομοσχέδιο. Η συζήτηση, λοιπόν, επί της αρχής είναι σκιαμαχία. Είναι σαν να κυνηγάμε τους ανέμους. Μοιάζει με ένα δονκιχωτισμό. Αλλά μολονότι στερείται αρχής είναι βέβαιο ότι έχει τέλος, ένα τέλος -εγώ πιστεύω- κακό, ένα τέλος δυσάρεστο. Εκτός όμως από άναρχο, το νομοσχέδιο είναι και πρόχειρο. Δεν φθάνει που αραδιάσατε ρυθμίσεις, περί παντός επιστητού, μέσα στο ίδιο το νομοσχέδιο, μας φέρατε και τέσσερις τροπολογίες, η μία εκ των οποίων είναι τεράστια, και από πλευράς εκτάσεως, αλλά κυρίως από πλευράς εμβελείας του ρυθμιστέου αντικειμένου, αυτό της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Φέρατε τροπολογίες, οι οποίες είναι άσχετες και μεταξύ τους αλλά είναι άσχετες και με όσα ξένα ρυθμίζει επί μέρους το συζητούμενο σχέδιο νόμου, δηλαδή την Ολυμπιακή Αεροπορία, την επέκταση των αστικών συγκοινωνιών, το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ και πάει λέγοντας.

Εκτός όμως από άναρχο και πρόχειρο το νομοσχέδιο είναι και αντισυνταγματικό. Άραγε κανένας από τους συμβούλους σας, κύριε Υπουργέ, δεν σας υπέμνησε τη διάταξη του άρθρου 74 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου το οποίο περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό του δεν συζητείται; Τι σχέση έχουν τώρα η Ολυμπιακή Αεροπορία, που μας φέρνετε με τροπολογία, με τα ΕΛΤΑ;

Τι σχέση έχει η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τα συνεργεία μοτοποδηλάτων με ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Είναι προεχόντως αντισυνταγματικό αυτό. Βεβαίως έχουμε συνηθίσει σ' αυτήν την Αίθουσα δυστυχώς στα περιβόητα νομοσχέδια-σκούπα. Αυτά, όμως, τα νομοσχέδια-σκούπα συχνά αποβαίνουν νομοσχέδια-σούπα. Είναι χυλός. Δεν έχουν καμία ειδική ταυτότητα.

Ο κ. Ευθυμίου, ο δικός σας Υπουργός, με την αβρότητα που σκιαγραφεί μερικές από τις εκφράσεις του, θα χαρακτήριζε ίσως - έτσι έκανε στο παρελθόν- αυτό το νομοσχέδιο, νομοσχέδιο «κουρελού». Εγώ, όμως, αποφεύγω αυτόν τον πειρασμό και για λόγους σεβασμού προς την Αίθουσα αλλά κυρίως για λόγους σεβασμού προς τη συμβολή της κουρελούς στην εξέλιξη του ελληνικού νοικοκυριού και μάλιστα της επαρχίας.

Εκτός τούτου όμως, το νομοσχέδιο είναι και ψευδεπίγραφο. Το νομοσχέδιο επιγράφεται: προσαρμογή, ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο Εθνικό Δίκαιο κλπ. Στην ουσία όμως εσείς δεν θέλατε να κάνετε τίποτε άλλο παρά να ρυθμίσετε τα θέματα της Ολυμπιακής. Γιατί δεν φέρνατε ένα νομοσχέδιο αυτοτελώς για την Ολυμπιακή; Την κάνατε αποπαίδι, με τις αλλεπάλληλες απόπειρες εξυγιάνσεως που την έφεραν στο χείλος του γκρεμού και στοίχισαν τρισεκατομμύρια δραχμών, εν πάση περιπτώσει, δεν άξιζε η Ολυμπιακή ούτε ενός αυτοτελούς νομοσχεδίου που να ρυθμίσει τα θέματά της;

Δεν είναι όμως ψευδεπίγραφο μόνο το σχέδιο νόμου αυτό, είναι και παραπλανητικό. Και την παραπλάνηση αυτή, κύριε Υπουργέ, δυστυχώς, λυπάμαι που το λέω, την επιχειρήσατε εσείς. Συγκεκριμένα, όταν ο ειδικός αγορητής του Συνασπισμού - ο οποίος ήταν εδώ πριν από λίγο- κατά την 22α Ιουλίου (όταν συζητείτο δηλαδή ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής το σχέδιο νόμου), ζητούσε να κληθεί ο εκπρόσωπος της ΟΣΥΠΑ, με το σκεπτικό - και διαβάζω κατά λέξη τη δήλωση του κ. Λαφαζάνη- «υπάρχει ζήτημα της νέας Ολυμπιακής που φαίνεται από το νομοσχέδιο», εσείς (όπως έχει καταγραφεί στα Πρακτικά της επιτροπής) απαντήσατε «δεν νομίζω να υπάρχει θέμα Ολυμπιακής, κύριε Λαφαζάνη». Και όταν στην ίδια εκείνη συνεδρίαση της επιτροπής από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παπαληγούρας εμφαντικώς σας ζητούσε «σας ερωτώ, υπάρχει περίπτωση να έλθει το θέμα της Ολυμπιακής στο συζητούμενο σχέδιο νόμου;» εσείς δεν απαντήσατε.

Παραπλανηθήκατε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ή παραπλανήσατε τη Βουλή; Αν συμβαίνει το πρώτο, αυτό αποδεικνύει ολισθηρή αφέλεια. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε λυπούμαι, διότι επιχειρήσατε να εξαπατήσετε τη Βουλή και ελπίζω να μην έχετε τη φαεινή έμπνευση να μεταχειριστείτε την ίδια εκείνη ολισθηρή αφέλεια, να μας πείτε δηλαδή ότι το θέμα της Ολυμπιακής ανέκυψε από τις 22 Ιουλίου που συζητήθηκε στην επιτροπή αυτό το σχέδιο νόμου, μέχρι την περασμένη Παρασκευή που καταθέσατε την τροπολογία. Όλη η ιστορία είναι για την Ολυμπιακή, όλη η ιστορία έγινε ακριβώς για να αιφνιδιαστεί το Τμήμα. Ο κ. Αγγελόπουλος σας είπε πολύ εύστοχα ότι καλέσατε τους δημοσιογράφους, ανακοινώσατε τις ρυθμίσεις περιφρονώντας τα πάντα, ούτως ώστε να έχετε το μονόλογο. Ο μονόλογος για εκείνο το διήμερο σας ανήκει.

Σας ανήκει όμως και η δόξα του ενταφιασμού. Και πολύ φοβούμαι, κύριε Υπουργέ, ότι η έσχατη πλάνη είναι χείρον της πρώτης. Παραπλάνησαν οι κυβερνήσεις σας με τα εξυγιαντικά προγράμματα της Ολυμπιακής. Πλανηθήκατε φαίνεται και εσείς με αυτό το οποίο φέρνετε. Το μόνο που θα μπορούσε να βρει κανείς σύμφωνο - εμάς μας βρίσκει συμφώνους αυτό- είναι ίσως αυτή η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην κοινοτική οδηγία. Όλα τα άλλα αποτελούν απλώς δικαιολογίες, προσχήματα, ενδύματα με τα οποία θέλετε να περάσετε τις ρυθμίσεις για την Ολυμπιακή.

Επιφυλασσόμαστε πάντως στη συζήτηση κατ' άρθρο, αλλά κυρίως στη συζήτηση των τροπολογιών, να σας εκθέσουμε πλήρως - το στοιχείο του αιφνιδιασμού δεν θα υπάρχει- όλες τις απόψεις μας σχετικά μ' αυτό. Επί του παρόντος εκφράζουμε απλώς τη λύπη μας και για τις μεθοδεύσεις τις οποίες μετήλθατε, κυρίως όμως για το πνεύμα που αναδύουν αυτές οι μεθοδεύσεις και το οποίο δεν ταιριάζει πια στον κοινοβουλευτικό και πολιτικό πολιτισμό αυτής της χώρας.

 

Οπτικο Ακουστικό Υλικό

Που θα μας βρείτε

Νίκαια:
Σολωμού 2Γ 184 50 
Τηλ:  210 4901 777,
          210 4901 770,
          210 4902 622,
Fax:  210 4903 526
E-mail: tassos@nerantzis.gr
              tasosner@otenet.gr

Δείτε επίσης...

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow