Εκτύπωση E-mail

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 1700 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΕΡΑΝΤΖΗ

 

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2013

Ο Πατριάρχης Σερβίας προσεκάλεσε, με έγγραφο πρόσκλησή του, τον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) βουλευτή κ. Νεράντζη, να μετάσχει, επικεφαλής αντιπροσωπείας, στον επίσημο εορτασμό της επετείου της συμπληρώσεως 1700 χρονών από την έκδοση του διατάγματος των Μεδιολάνων.

Πραγματικά, τετραμελής, αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, στην οποία, εκτός του κ. Νεράντζη μετείχαν ο Πολωνός Βουλευτής κ. Ευγένιος Τσίβκιν και οι δύο σύμβουλοι, μετέβη αρχικά στο Βελιγράδι, όπου συναντήθηκε με την Ιεραρχία της Σερβικής Εκκλησίας και τον Πρόεδρο της Σερβίας, την επομένη δε έφθασε στην Ναϊσό (σημερινή Νίς), γενέτειρα του Μ. Κωνσταντίνου, όπου παρακολούθησε σε ειδική εξέδρα, την πανηγυρική υπαίθρια Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και έλαβαν μέρος οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας και οι Αρχιεπίσκοποι Πολωνίας, Τσεχίας, Κύπρου, Ελλάδας, Αλβανίας, καθώς και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

Επακολούθησε πανηγυρική τράπεζα, στην οποίαν παρακάθησαν όλοι οι ανωτέρω εκκλησιαστικοί ηγέτες και η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ.

Αντηλλάγησαν χαιρετισμοί. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε (μόνος λαϊκός) ο κ. Νεράντζης (φώτο) τόνισε, μεταξύ των άλλων, και ότι:

«…Πέρασαν 1700 χρόνια από τότε που ο Μέγας Κωνσταντίνος υπέγραψε το διάταγμα των Μεδιολάνων περί ανεξιθρησκίας.

Έκτοτε, η ελευθέρια της θρησκευτικής συνειδήσεως και της λατρείας έχουν μεν αναχθεί σε ατομικά δικαιώματα και περιλαμβάνονται στους καταστατικούς χάρτες των περισσοτέρων κρατών, αλλά συχνότατα αποβαίνουν γράμμα κενό, τύπος άνευ ουσίας.

Επί σειρά ετών στην Μ. Ανατολή κυρίως, χιλιάδες χριστιανών διώκονται, βασανίζονται, εκτοπίζονται και τελικώς θανατώνονται για την πίστη τους.

Αλλά και στην Ευρώπη σημειώνονται φαινόμενα πυρπολήσεως Χριστιανικών Ναών και βανδαλισμών εναντίον Ιερών Εικόνων.

Συγχρόνως διεξάγεται  μια εκστρατεία εκχέρσωσης των χριστιανικών αξιών.

Ενόψει αυτών, ο ουσιαστικότερος τρόπος να εορτάσουμε την τρανή αυτή επέτειο είναι να εντείνουμε όλοι (κληρικοί και λαϊκοί, άρχοντες και αρχόμενοι) τις προσπάθειές μας, ώστε να εφαρμόζεται, πλήρως και παντού, το περιεχόμενο του Διατάγματος των Μεδιολάνων καθώς και να ξανασυναντηθούμε με τις ακατάλυτες Χριστιανικές Αξίες...»

 

 


 

Οπτικο Ακουστικό Υλικό

Που θα μας βρείτε

Νίκαια:
Σολωμού 2Γ 184 50 
Τηλ:  210 4901 777,
          210 4901 770,
          210 4902 622,
Fax:  210 4903 526
E-mail: tassos@nerantzis.gr
              tasosner@otenet.gr

Δείτε επίσης...

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow