Επίκαιρες Ερωτήσεις
Επερώτηση προς τον κ. Υπουργό Γεωργίας PDF Εκτύπωση E-mail

20/5/2003

Η αλιεία αποτελεί παραγωγικό τομέα , που απασχολεί 40.000 εργαζόμενους, ειδικότερα στις παράκτιες και νησιώτικες περιοχές της χωράς.
Στον κλάδο της θαλάσσιας αλιείας υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα όπως υψηλά λειτουργικά έξοδα, παλαιότητα αλιευτικού στόλου με σκάφη ελλιπώς εξοπλισμένα, εργαζόμενοι μεγάλης ηλικίας, χωρίς την απαραίτητη επαγγελματική εκπαίδευση και έλλειψη ασφαλείας για τους εργαζομένους στα αλιευτικά σκάφη.
Στον κλάδο δε των υδατοκαλλιεργειών υπάρχει έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, ανεπάρκεια σύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή αθέμιτου ανταγωνισμού, εξειδίκευση στην καλλιέργεια ελαχίστων ειδών και τελευταία πτώση των τιμών.
Στον κλάδο της μεταποίησης και εμπορίας είναι έντονα τα προβλήματα, στις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις σε επίπεδο τεχνολογίας και στην έλλειψη υποδομής και οργανωμένων δικτύων διανομής και πωλήσεων και δεν τηρούνται οι οδηγίες της .Ε.Ε. περί διακίνησης αλιευμάτων.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αλιεία με προοπτική 2000-2006 και η μέχρι τώρα χαμηλή απορροφητικότητα δημιουργούν έντονο προβληματισμό και αρνητικά δεδομένα.
Παρά την μικρή συνεισφορά στο ΑΕΠ 0,5%, είναι ζωτικής σημασίας, διότι πρόκειται για περιοχές απομακρυσμένες, που δεν υπάρχει άλλη δραστηριότητα.
Έλλειψη συγχρόνου νομοθετικού πλαισίου. Το νομοθετικό πλαίσιο έχει συνταχθεί από επιτροπές εμπειρογνωμόνων, παραμένει όμως στα συρτάρια των Υπηρεσιών Γεωργίας.
Τα εγκεκριμένα συσκευαστήρια με κωδικό της .Ε.Ε. αντιστοιχούν σε δυναμικότητα του 50 % των αλιευμάτων. Επομένως τα μισά διακινούνται χωρίς κανόνες υγιεινής ή με πλημμελή εφαρμογή τους.
Η διακίνηση των αλιευμάτων γίνεται μέσω 13 ιχθυοσκάλων που δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής διακίνησης σύμφωνα με την Ελληνική και την Κοινοτική Νομοθεσία και μόνο για τους 13 νόμους στους οποίους εδρεύουν.
Η νέα αλιευτική πολιτική με δεδομένη την προεδρία της Ε.Ε. εκ μέρους της χώρας μας έπρεπε να διαμορφωθεί με προτάσεις και πρωτοβουλίες προστασίας των αποθεμάτων αλλά και του εισοδήματος των αλιέων.

Κατόπιν αυτών ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

Για την απαράδεκτα χαμηλή απορροφητικότητα του επιχειρησιακού προγράμματος για την αλιεία 2000-2006 καθώς και για την μη επίλυση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2011 09:24
 
Επερώτηση για Σεισμοπαθείς PDF Εκτύπωση E-mail

5/5/2003

Την 7η Σεπτεμβρίου 1999 έλαβε χώρα ένας εξαιρετικής ισχύος σεισμός, με επίκεντρο την Πάρνηθα. Από τον σεισμό αυτό θρηνήσαμε αθώα ανθρώπινα θύματα, υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές δεκάδες κτισμάτων, καταρρίφθηκε δε ο μύθος περί αντισεισμικότητας της Αττικής.

Εξίσου, όμως, σπουδαίο θύμα του σεισμού αυτού υπήρξε η αξιοπιστία των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (της τότε, δηλ., και των μετέπειτα) και οι κομπασμοί περί κοινωνικού κράτους, το οποίο, δήθεν, υπάρχει στη χώρα μας.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες (κατεξοχήν δε ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Λαλιώτης, και πάντως όχι μόνο) είχαν τότε διακηρύξει κι επί μακρόν επανελάμβανα, ότι, μέσα σε έξι μήνες από τον σεισμό εκείνο, δεν θα υπήρχε άστεγος.

Σήμερα, όμως, 3,5 και πλέον χρόνια μετά από το σεισμό, υπάρχουν ακόμη καταυλισμοί σεισμοπλήκτων στις περιοχές Νίκαια, Ταύρο, Ζεφύρι, Καματερό, Ν. Φιλαδέλφεια, Μεταμόρφωση, Μενίδι και Άνω Λιόσια, οι οποίοι «φιλοξενούν» περίπου 4.500 οικογένειες, υπό συνθήκες τραγικά αντίξοες (αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, κρύο το χειμώνα, υποτυπώδεις συνθήκες υγιεινής κλπ).

Το όλο θέμα καθίσταται τραγικότερο, εάν αναλογισθεί κανείς, ότι:

· Μέχρι της 16/8/2001, στον ειδικό λογαριασμό εισφορών για την αρωγή των σεισμοπλήκτων, είχαν συγκεντρωθεί κονδύλια ύψους 8.518.343.000 δρχ. από δωρεές ιδιωτών και άλλων φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

· Την 9/12/99, συνήφθη, μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δάνειο 300 εκατομ. ΕΥΡΩ για κατεπείγοντα έργα αποκαταστάσεως των επιπτώσεων του καταστροφικού τούτου σεισμού. Στις 15/12/99, εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση, από 150 εκατομ. ΕΥΡΩ, ενώ μέχρι την 16/5/2001 δεν είχε εκταμιευθεί το ισόποσο υπόλοιπο.

· Το Αμερικανικό Φιλανθρωπικό Ίδρυμα JCF, ήδη από το 2001, δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο (τούτο δε αποδέχθηκε, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Τύπου) το ποσό του 1 δισ. δολαρίων, για την κατασκευή κοινωφελών έργων στη χώρα μας, με ειδική πρόβλεψη την κατασκευή 2000 οικιών, που θα παραχωρηθούν δωρεάν στους σεισμοπαθείς της Αθήνας και θα κοστίσουν 30 δισ. δρχ.

Σήμερα, παρά τα όσα μνημονεύθηκαν ανωτέρω, οι καταυλισμοί όχι μόνον εξακολουθούν να λειτουργούν, αλλά οι ατυχείς σεισμοπαθείς, που στεγάζονται προσωρινά σ’ αυτούς, πιέζονται από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές να τους εγκαταλείψουν και ν’ αποδώσουν τον χώρο.

Ενόψει, λοιπόν, όλων αυτών
ΕΠΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι συναρμόδιοι Υπουργοί
ΔΙΟΤΙ, δεν έχουν μέχρι σήμερα:

1. Αναστείλει την απειλούμενη «έξωση» των σεισμοπαθών εκ των παραπηγμάτων, μέχρι της οριστικής στεγάσεως αυτών.

2. Παρατείνει την ισχύ της Υπουργικής Αποφάσεως, που αφορά στην υποβολή αιτήσεων επισκευής και λήψεως δανείων, μέχρι της 31/12/2004.

3. Καταρτίσει, εν πάση δε περιπτώσει υλοποιήσει, προγράμματα κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας για ενοικιαστές σεισμοπαθείς, μέσω του ΟΕΚ ή άλλων φορέων.

4. Προβεί σε πλήρη στεγαστική κάλυψη των ατυχών αυτών συμπολιτών μας, και

5. Ενημερώσει την κοινή γνώμη για την έκταση και τους ρυθμούς απορρόφησης όλων των δωρεών, που διετέθησαν για το σκοπό αυτό, ιδιαιτέρως δε εκείνης, στην οποία προέβη το ανωτέρω Αμερικανικό Ίδρυμα.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2011 09:25
 
Δωρεάν Μετάδοση Συνεδριάσεων της Βουλής PDF Εκτύπωση E-mail

24/2/2003

Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε, στις 27-1-2003, Επίκαιρη Επερώτηση (Αριθμ. Πρωτ.: 34/12) προς τους Υπουργούς Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, με αντικείμενο την μετάδοση των εργασιών της Βουλής από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και την ψήφιση του αντίστοιχου εκτελεστικού νόμου του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος. Κατά τη σχετική συζήτηση, στις 31-1-2003 στην Ολομέλεια, ο Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ όχι μόνον απέφυγε να δεσμευθεί ρητώς για το χρόνο, που η Κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον εκτελεστικό νόμο του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος αλλά, όλως αντιθέτως, δήλωσε ότι η ΕΡΤ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή πανελλαδική συχνότητα, προκειμένου να την παραχωρήσει στη Βουλή. Ουσιαστικά δηλαδή εξήγγειλε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη σχετική συνταγματική διάταξη.

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 29 Σεπτέμβριος 2011 09:25
Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 3 από 5

Οπτικο Ακουστικό Υλικό

Που θα μας βρείτε

Νίκαια:
Σολωμού 2Γ 184 50 
Τηλ:  210 4901 777,
          210 4901 770,
          210 4902 622,
Fax:  210 4903 526
E-mail: tassos@nerantzis.gr
              tasosner@otenet.gr

Δείτε επίσης...

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow