Νομοθετική Εργασία
Αγόρευση στο ΣΝ «ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ν. 2668/98, εναρμόνιση με την Οδηγία 2002/39/ΕΚ, ρυθμίσεις θεμάτων του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΤΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

2/9/2003

Θα προσπαθήσω στο σύντομο χρόνο που έχω στη διάθεσή μου να κωδικοποιήσω τις ελλείψεις του συζητουμένου σχεδίου νόμου. Κύριε Υπουργέ, αυτό το σχέδιο νόμου είναι άναρχο - όχι αναρχικό - με άλλα λόγια στερείται αρχής. Πού κανείς μπορεί να βρει αρχή μεταξύ των Ελληνικών Ταχυδρομείων, των συνεργείων μοτοποδηλάτων, της συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης και των υπαλλήλων του Υπουργείου Μεταφορών;

Όση ώρα και να ψάξει κανείς, δεν μπορεί να βρει αρχή σ' αυτό το νομοσχέδιο. Η συζήτηση, λοιπόν, επί της αρχής είναι σκιαμαχία. Είναι σαν να κυνηγάμε τους ανέμους. Μοιάζει με ένα δονκιχωτισμό. Αλλά μολονότι στερείται αρχής είναι βέβαιο ότι έχει τέλος, ένα τέλος -εγώ πιστεύω- κακό, ένα τέλος δυσάρεστο. Εκτός όμως από άναρχο, το νομοσχέδιο είναι και πρόχειρο. Δεν φθάνει που αραδιάσατε ρυθμίσεις, περί παντός επιστητού, μέσα στο ίδιο το νομοσχέδιο, μας φέρατε και τέσσερις τροπολογίες, η μία εκ των οποίων είναι τεράστια, και από πλευράς εκτάσεως, αλλά κυρίως από πλευράς εμβελείας του ρυθμιστέου αντικειμένου, αυτό της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Φέρατε τροπολογίες, οι οποίες είναι άσχετες και μεταξύ τους αλλά είναι άσχετες και με όσα ξένα ρυθμίζει επί μέρους το συζητούμενο σχέδιο νόμου, δηλαδή την Ολυμπιακή Αεροπορία, την επέκταση των αστικών συγκοινωνιών, το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ και πάει λέγοντας.

Περισσότερα...
 
Αγόρευση στο ΣΝ «Επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας» PDF Εκτύπωση E-mail

27/5/2003

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Σγουρίδης): Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νεράντζης έχει το λόγο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Η κοινοβουλευτική διαδρομή του συζητουμένου σχεδίου νόμου αποκρυσταλλώθηκε σε μία ενδιαφέρουσα σημειολογία και διαμόρφωσε ένα χρήσιμο και κρίσιμο συλλογισμό.

Είναι γνωστό ότι αυτό το σχέδιο νόμου συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων, οι οποίοι κατήλθαν μάλιστα και σε αποχή, που διήρκησε συνολικά τρεις ημέρες. Σοβαρή αντίθεση είχε και η Ένωση Ποινικολόγων. Αντίθεση σοβαρότατη είχε και ολόκληρη η Αντιπολίτευση. Επίσης είναι γνωστό ότι ο κύριος Υπουργός, προ της γενικής αυτής αντιθέσεως, υιοθέτησε μερικές από τις παρατηρήσεις - σημαντικές θα έλεγα- που είχαν διατυπωθεί.

Όλο αυτό το σκηνικό δημιουργεί το εξής δίλημμα: Πρέπει, άραγε, να είμαστε ευχαριστημένοι που, έστω και την τελευταία στιγμή, ενώπιον της επιτροπής, ο κύριος Υπουργός δεν άκουσε απλώς, αλλά εισάκουσε της φωνής μας και δέχθηκε αυτές τις τροποποιήσεις;

Περισσότερα...
 
Αγόρευση στην πρόταση νόμου του Στεφ. Μανου για αλλαγή εκλογικού νόμου PDF Εκτύπωση E-mail

12/3/2003

Κύριοι συνάδελφοι,
αδικεί την ίδια την πρόταση νόμου την κοινοβουλευτική τάξη, αλλά και την κοινή λογική, η μεθόδευση που ακολουθήθηκε σχετικά με αυτήν. Την περιέγραψα κατά τη συζήτηση ενώπιον της Διαρκούς Επιτροπής. Πλην του υποβάλλοντος την πρόταση, ήμουν ο μόνος που ασχολήθηκε με αυτή. «Μάνος-μόνος» μπορεί να έσβησε ως εμπορικό σύνθημα αλλά εξακολουθεί δικαίως να απασχολεί και τη Βουλή και τον τόπο.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΠΥΡΙΟΥΝΗΣ: Μόνος αλλά λέων.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Καμία αντίρρηση. Η πρόταση του κ. Μάνου υποβλήθηκε υπό γενικότερο μανδύα, ήδη το 2000, οπότε σε ερώτηση που είχε υποβάλει είχε κάνει λόγο για διατάξεις του εκλογικού νόμου, οι οποίες απαγορεύουν τη συνεργασία μεταξύ περισσοτέρων κομμάτων. Η ερώτηση υπεβλήθη τον Ιούλιο του 2000. Η τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Παπανδρέου απήντησε ότι το θέμα σχετίζεται με την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο κ. Μάνος επανήλθε στις 20 Φεβρουαρίου του 2001, μετά από ένα χρόνο, συγκεκριμενοποιώντας τις αιτιάσεις του κατά του εκλογικού νόμου, με πρόταση νόμου αυτήν τη φορά, και όχι με ερώτηση.

Περισσότερα...
 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 2 από 2

Οπτικο Ακουστικό Υλικό

Που θα μας βρείτε

Νίκαια:
Σολωμού 2Γ 184 50 
Τηλ:  210 4901 777,
          210 4901 770,
          210 4902 622,
Fax:  210 4903 526
E-mail: tassos@nerantzis.gr
              tasosner@otenet.gr

Δείτε επίσης...

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow