ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ
Εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης PDF Εκτύπωση E-mail

Ομιλία στην Ετήσια Εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

Περιοχή : Βιομηχανία

Κυρίες και κύριοι

Αποτελεί για μένα χαρά και τιμή να βρίσκομαι κι απόψε μαζί σας, και να είμαι ομιλητής στην ετήσια πανηγυρική εκδήλωση του Επιμελητηρίου σας.

Όπως γνωρίζετε η Νέα Διακυβέρνηση και εγώ προσωπικά, πιστεύουμε βαθύτατα στη στενή συνεργασία Κράτους και Επιχειρήσεων, μέσω των θεσμοθετημένων οργάνων και εκπροσώπων τους, για τη διαμόρφωση αποτελεσματικής οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Η συνεργασία και η συναίνεση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να παράγουμε καλύτερα αποτελέσματα για όλους. Τα επιμελητήρια, ως φορείς συμμετοχής επιχειρήσεων και επαγγελματιών συμβάλουν με τη δράση τους στην ενδυνάμωση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Άλλωστε, μόνον αυτός που ακούει το θόρυβο του παρόντος μπορεί να πάρει τη σωστή απόφαση.

Περισσότερα...
 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» PDF Εκτύπωση E-mail

1. Η ανάληψη των όποιων πολιτικών ευθυνών, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, συνιστά αυτόχρημα πράξη πολιτικής ανδρείας και εντιμότητας, που σπάνια απαντάται στη χώρα μας. Δεν αρκέσθηκε όμως μόνο σ’ αυτήν ο πρωθυπουργός. Περαιτέρω, με πρωτοβουλία της κυβερνήσεως, συντελέσθηκε η ανάκληση όλων των αποφάσεων για το Βατοπέδι, συστήθηκε εξεταστική επιτροπή, ενώ, παραλλήλως, η δικαιοσύνη, αφ’ ενός μεν προχωρεί, ταχύτατα, την ποινική διαδικασία (ήδη αποστέλλονται οι πρώτες κλήσεις προς τους κατηγορουμένους), αφ’ ετέρου δ’ έκρινε παράνομη την κατάργηση της πρωτόδικης δίκης στο Πρωτοδικείο Ξάνθης και δημοσίευσε τη σχετική απόφαση, η οποία δικαιώνει το δημόσιο. Εάν όλο αυτό το πλέγμα συνιστά συγκάλυψη, τότε, άραγε τι αποτελεί αποκάλυψη;

2.Το ΠΑΣΟΚ, με το να ζητήσει και πάλι, τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, επιβεβαίωσε, άλλη μια φορά, ότι:

- δεν ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του Τόπου,

- δεν ενδιαφέρεται για όσα βασανίζουν τους συμπολίτες μας,

- δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια και το βάθος της.

Οι μεθοδεύσεις του αποδεικνύουν ότι μόνη επιδίωξή του είναι:

- η δημιουργία εντυπώσεων,

- η συκοφαντία,

- η κομματική ιδιοτέλεια.

Το ΠΑΣΟΚ:

Κατέθεσε αρχικά (χωρίς κανένα στοιχείο, επικαλούμενο την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα») πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή, πριν καν συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή, την οποία εμείς προτείναμε και εκείνο είχε αποδεχθεί.

Επιστράτευσε ανακριβείς μαρτυρίες, που κατέρρευσαν και εξέθεσαν τους αυτουργούς τους, αποκαλύπτοντας τους πραγματικούς τους στόχους.

Απέφυγε να ζητήσει τη σύσταση Προανακριτικής μαζί με το πόρισμα της Εξεταστικής, επιβεβαιώνοντας τον κομματικό καιροσκοπισμό των μεθοδεύσεών του.

Επανήλθε, προς δημιουργία εντυπώσεων και αποπροσανατολισμό της Κοινωνίας.

Επιβεβαίωσε, με όλα αυτά, ότι κινείται αποκλειστικά και μόνο από κομματική ιδιοτέλεια.

Απέδειξε ότι ακολουθεί ολισθηρό και εξαιρετικά επικίνδυνο κατήφορο.

Επιχείρησε ανεπιτυχώς να καλύψει την αδυναμία πολιτικών θέσεων για τα κρίσιμα ζητήματα του Τόπου, με απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, την ώρα που γνωρίζει, πολύ καλά, ότι η απόπειρά του αυτή είναι απόλυτα αβάσιμη, μη βοηθώντας, αλλά βλάπτοντας τον Τόπο.

Πολύ περισσότερο, σε μια περίοδο που η Χώρα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μιας κρίσιμης συγκυρίας, ενός βεβαρημένου διεθνούς περιβάλλοντος.

Ένα και μόνο είναι βέβαιο:

Το ΠΑΣΟΚ «δεν δικαιούται δια να ομιλεί».

Η Κυβέρνηση εμπιστεύεται απόλυτα τη Δικαιοσύνη, την οποία το ΠΑΣΟΚ περιστασιακά επικαλείται, ενώ μονίμως αμφισβητεί και λοιδορεί.

Η Κυβέρνηση απέδειξε, με την ανάκληση όλων των αποφάσεων για το Βατοπέδι, ότι, πάνω απ’ όλα, βάζει το δημόσιο συμφέρον.

Η Κυβέρνηση ανέλαβε, με ευθύτητα, το μερίδιο των πολιτικών ευθυνών που της αναλογούν.

Δεν δεχόμαστε, όμως, υπαινιγμούς, που αποβλέπουν στη διαστρέβλωση και τη συκοφαντία.

Δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού, πόλωσης και φανατισμού.

Δεν συμπράττουμε σε ανεύθυνες μεθοδεύσεις που στόχο έχουν να καταστήσουν την Ελλάδα όμηρο κομματικών σκοπιμοτήτων.

Δεν συμπράττουμε σε μικροπολιτικές μεθοδεύσεις, που αποβλέπουν στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου. Οι μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ δεν αποκαλύπτουν παρά μόνο άλλη μια απόπειρα ανευθυνότητας. Οι εμπνευστές της θα μείνουν, άλλη μια φορά, εκτεθειμένοι. Αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων. Κάθε μεθόδευση κομματικής σκοπιμότητας είναι, πλέον, καταδικασμένη.

Η απάντηση δόθηκε με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Η διερεύνηση της αλήθειας, σε ό,τι αφορά τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα αρμοδιότητες της Βουλής, ολοκληρώθηκε, υπό το φως της πλήρους διαφάνειας. Για τα υπόλοιπα ο λόγος ανήκει στη Δικαιοσύνη.

Οι μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ επιφέρουν, σε τελική ανάλυση, ευτελισμό των θεσμών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και στις μεθοδεύσεις αυτές δεν πρόκειται να συμπράξουμε με κανένα τρόπο.

3. Οι νόμοι δεν είναι αιώνιοι, ούτε αμετάβλητοι. Ανταποκρίνονται στο πνεύμα της εποχής τους. Η σημερινή συγκυρία, εμπλουτισμένη από τις, πλούσιες και πολυποίκιλες εμπειρίες των τελευταίων ετών, υποδεικνύει τη σκοπιμότητα της τροποποίησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Η απάντηση στο τιθέμενο ερώτημα, εάν δηλ. είναι εύκολη η διακομματική συναίνεση, επ’ αυτού του σημείου, συναρτάται ευθέως με το εάν και κατά πόσο οι πολιτικές παρατάξεις καταφάσκουν ότι οι θεσμοί δεν πρέπει να «περιγράφονται» και εάν το εννοούν, δηλ. είναι έτοιμες ν’ αποδείξουν εμπράκτως αυτή την πρόθεσή τους.

4. Μόνο εμπαθείς και φανατικοί μπορούν ν’ αμφισβητήσουν βάσιμα τα αίτια της σημερινής κρίσης, τους υπαίτιους και το βαθμό ευθύνης τους.

Δεν πρέπει λοιπόν να ξεχνούμε ότι, κατά τη διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, σημειώθηκαν μεγάλες απώλειες κοινοτικών πόρων, που τις αφορούν αποκλειστικά.

Μιλούσαν για πλεονασματικούς Προϋπολογισμούς και ήταν όλοι, μα όλοι ελλειμματικοί.

Ισχυρίζονταν, για το έλλειμμα, ότι τάχα ήταν στο 1,7%, και αποδείχθηκε ότι ήταν σχεδόν στο 8%.

Ξέχασαν τα πρόστιμα που επιβάλλονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις αδιαφανείς διαδικασίες των κυβερνήσεών τους, πρόστιμα τα οποία βεβαίως κληθήκαμε, κλήθηκε η χώρα, να πληρώσει, στη συνέχεια.

Προέβησαν σε άγριες φοροεπιδρομές. Ογδόντα νέοι φόροι επιβλήθηκαν τότε.

Εξάλλου πρέπει να τονιστεί, ότι πληρώνουμε κάθε χρόνο περισσότερο από 11 δις ευρώ, μόνο για τόκους, δηλ. το 5% του ΑΕΠ. Και όλα αυτά, εξαιτίας της πολιτικής ανευθυνότητας του ΠΑΣΟΚ, που συνήθως θυσίαζε το μέλλον, για εφήμερες εντυπώσεις.

Τέλος, έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία, ότι ολόκληρη η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα κρίσιμες προκλήσεις, πιεστικές οικονομικές καταστάσεις, εξαιτίας των μεγάλων αλλαγών που συντελούνται παγκόσμια. Στο διεθνές περιβάλλον, τίποτε δεν είναι πια ίδιο με ό,τι επικρατούσε, μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και το αντιλαμβάνονται πολύ καλά αυτό όλοι οι πολίτες.

Ενδεικτικά και μόνο, σημειώνω ότι οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, από τα $26 το 2003, έφθασαν μέχρι τα $150, δηλαδή μιλάμε για πενταπλασιασμό, μέσα σε πέντε χρόνια. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο, σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Σημειώνω ακόμα ότι, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε σημαντική μείωση στα ευρωπαϊκά επιτόκια, τα τελευταία χρόνια συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Από το 2003 μέχρι πρότινος το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διπλασιάστηκε. Από το 2% έφτασε, γύρω, στο 4%.

Σε ολόκληρη λοιπόν την Ευρώπη, σε όλες τις χώρες μέλη της, σημειώνεται οικονομική επιβράδυνση, αλλά και σημαντική αύξηση του εισαγόμενου πληθωρισμού. Και όλα αυτά, πέραν των τοξικών ομολόγων και της καταρρεύσεως τραπεζικών κολοσσών στις ΗΠΑ.

5. Όλοι ξέρουν, αλλά η αλήθεια, παρ’ όλα αυτά, παραχαράσσεται σκοπίμως. Η αλήθεια είναι ότι δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ στις Τράπεζες. Δεν διατίθεται ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό.

Το πρώτο σκέλος του μέτρου αφορά την παροχή εγγυήσεων (15 δις).

Το δεύτερο αφορά την έκδοση ομολόγων (8 δις). Και

Το τρίτο την απόκτηση προνομιούχων μετοχών, από το Δημόσιο, μέχρι το ποσό των 5 δις ευρώ.

Σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές, το κράτος έχει εξασφαλισμένο όφελος. Θα έχει σημαντικά ετήσια έσοδα, που θα διατεθούν σε αναπτυξιακούς και κοινωνικούς σκοπούς. Το Μέτρο, ανάλογο με όσα προγραμματίζονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι απόλυτα απαραίτητο, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, στην αγορά. Το Μέτρο έχει στόχο την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, την αύξηση των δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αύξηση των δανείων στα νοικοκυριά που θέλουν να αποκτήσουν στέγη, τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Τελικά, με αυτό το Μέτρο, τα 28 δις πηγαίνουν στους πολίτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες εντάχθηκαν στο σύνολο του Μέτρου και βεβαίως στους αυστηρούς κανόνες, στους αυστηρούς όρους εποπτείας που αυτό προβλέπει. Διευκρινίζεται ότι, στα πιστωτικά ιδρύματα που θα συμμετέχει το Δημόσιο με την αγορά προνομιούχων μετοχών, τούτο θα ορίζει μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο. Σε κάθε λοιπόν περίπτωση, τα συμφέροντα του Δημοσίου είναι εξασφαλισμένα. Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα έχει σημαντικό όφελος. Και το μέλος αυτό, το διορισμένο από το Δημόσιο στο Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε πιστωτικού ιδρύματος, θα έχει βέτο σε θέματα αμοιβών. Άρα ποιος είναι ωφελημένος; είναι οι καταθέτες, είναι οι δανειολήπτες, είναι οι πολίτες, είναι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Αυτές λοιπόν οι συνέργειες καταλήγουν εν τέλει προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των νοικοκυριών, που ενδιαφέρονται να στεγαστούν. Και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις η ροή των τραπεζικών δανείων θα μπορέσει να συνεχιστεί, από και διά του μέτρου τούτου.

6. Ο ανασχηματισμός, αυτός καθαυτός, εξυπηρετεί, καταρχήν ψυχολογικούς σκοπούς. Αναπτερώνει τις ελπίδες, αναζωογονεί τον κυβερνητικό οργανισμό, αναγομώνει τον οπλισμό του και βελτιώνει το βεληνεκές και τη δραστικότητά του. Δεν αρκεί όμως μόνον αυτός. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, σε πρώτη (και μάλιστα άμεση) φάση, δρομολόγησε και άλλα μέτρα, που αφορούν την οικονομία (παράταση της προθεσμίας συμβιβαστικής επιλύσεως φορολογικών διαφορών και βελτίωση των όρων αυτής κλπ), τους αγρότες (εξαγγελίες νέας δέσμης μέτρων προοπτικής), την παιδεία (πρόσκληση σε διακομματικό διάλογο, με μηδενική βάση), έπονται δε και οι άλλοι κρίσιμοι τομείς.

Με όλο αυτό το πλέγμα μέτρων, η κυβέρνηση, και σε βασικά αιτήματα της κοινωνίας ανταποκρίνεται και δικαίωμα προσδοκίας για ανάκαμψη θεμελιώνει.

7. Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση της ΝΔ, αυτή έχει δρομολογηθεί με ορίζοντα πλήρη τετραετία. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, θα έχει καταστεί δυνατό να υλοποιήσει τις περισσότερες εξαγγελίες της, πλην εκείνων, βεβαίως, των οποίων το απρόοπτο, σε συνδυασμό με την, πολυεδρικά, χαλεπή κρίση, εμποδίζει την πραγμάτωση.

Πάντως, η κυβέρνηση αφήνει στους άλλους την εκλογολογία και εκείνη συνεχίζει την μάχη, κατά των πολλών προβλημάτων και υπέρ του εξωραϊσμού της καθημερινότητας.

Επειδή, όμως, στην πολιτική, όπως, και στον έρωτα οι ανατροπές δεν είναι σπάνιες, εγώ προσωπικά είμαι έτοιμος για όλα.
 
Το φυσικό αέριο στην Ελλάδα PDF Εκτύπωση E-mail
Μέσο: Περιοδικό 3TECH

1. Κύριε υφυπουργέ, γνωρίζουμε ότι έχετε μακρά πείρα σαν βουλευτής του Πειραιά, καθώς επίσης κι ότι είστε εργασιομανής και ειλικρινής ως χαρακτήρας απέναντι στους συμπολίτες και συνεργάτες σας. Θα θέλαμε λοιπόν μια ακέραια απάντηση στο ακόλουθο ερώτημα: Τι γίνεται με το Φυσικό Αέριο (Φ.Α.) στην Ελλάδα κι ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο σε όγκο καταναλωτή της χώρας, την Αθήνα;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τους φιλόφρονες λόγους και τους επαινετικούς χαρακτηρισμούς. Με τιμούν και με κολακεύουν. Η δυναμική ενεργειακή πολιτική, που χαράξαμε και υλοποιούμε, συνιστά βασικό δομικό στοιχείο της νέας αναπτυξιακής πολιτικής, έχει σχεδιαστεί σε βάθος χρόνου και είναι πολυεπίπεδη. Η διείσδυση του φυσικού αερίου στην κατανάλωση και η αυξανόμενη συμμετοχή του στο ενεργειακό ισοζύγιο, αποτελεί έναν από τους στόχους της ενεργειακής μας πολιτικής και τούτο γιατί αφ’ ενός αποτελεί την καθαρότερη μορφή ορυκτού καυσίμου και αφ’ έτερου βοηθά στην διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της χώρας σε ενέργεια. Η ανάπτυξη αυτής, της νέας για την Ελλάδα, πηγής ενέργειας ακολουθεί έναν μακροχρόνιο προγραμματισμό, ο οποίος εξασφαλίζει και την επάρκεια και την βιωσιμότητα του συστήματος.

Περισσότερα...
 
Συνέντευξη στην Εφημερίδα Εν Πειραιεί PDF Εκτύπωση E-mail
Μέσο: Εν Πειραιεί

1. Κύριε υπουργέ, η κυβέρνηση της Ν.Δ. διανύει τον τέταρτο χρόνο της θητείας της. Ποια είναι η εκτίμησή σας; Ανταποκρίθηκε σε ένα μέρος των προσδοκιών του ελληνικού λαού;

Από την ανάληψη των καθηκόντων μας θέσαμε έναν διττό στόχο: δημοσιονομική εξυγίανση και ανάπτυξη. Και έχουμε θετικά αποτελέσματα και στα δύο σκέλη του. Προς εξυπηρέτηση αυτού του στόχου, πετύχαμε (ενδεικτικά και μόνο): Τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω του 3%. Την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3%. Τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τη διεύρυνση των επενδύσεων κατά 9,9%. 26.774 νέες εταιρίες ιδρύθηκαν, έναντι 9.743 που έκλεισαν. Την μείωση της ανεργίας στο 8,8%. Όποια σύγκριση και αν γίνει με τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ, είναι καταλυτικά υπέρ της Νέας Διακυβέρνησης.

Αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Δεν προλάβαμε, όμως, να αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα. Βασικό στόχο, για το επόμενο διάστημα, αποτελεί, όχι μόνο η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος, αλλά και η δίκαιη κατανομή του σε όλους τους πολίτες, με προτεραιότητα στις ασθενέστερες ομάδες. Επιζητούμε την ευρύτερη συναίνεση, άλλως ανοχή. Οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν καθολικό αίτημα των πολιτών, είναι μια διαρκής διαδικασία προοδευτικής εξέλιξης, και συνεχίζουμε αταλάντευτα την υλοποίησή τους.

Περισσότερα...
 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 41 42 43 44 45 46 47 48 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 48 από 48

Οπτικο Ακουστικό Υλικό

Που θα μας βρείτε

Νίκαια:
Σολωμού 2Γ 184 50 
Τηλ:  210 4901 777,
          210 4901 770,
          210 4902 622,
Fax:  210 4903 526
E-mail: tassos@nerantzis.gr
              tasosner@otenet.gr

Δείτε επίσης...

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Ψηφίστε!

Ποια Θεωρείτε τα κυριότερο πρόβλημα στη Β' ΠΕΙΡΑΙΑ